MEDVEĐA – Povezivanje dijaspore i matice projektom ,,Link Up! Serbia II’’

,,Link Up! Serbia II’’- je projekat finansiran od strane Austrijske razvojne saradnje sa ciljem jačanja i podsticanja preduzetništva sa i kroz srpsku dijasporu u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj, olakšavajući pristup znanju, poslovnim mrežama i finansiranju.

Nacionalni partner na projektu je Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, a projekat uspostavlja poslovni hab dijaspore, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije, Razvojnom agencijom Srbije i regionalnim razvojnim agencijama. Za opštine sa juga tehničku podršku će pružati Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, koji je započeo implementaciju projekta ,,Link Up! Serbia II’’. U okviru projekta planirane su posete svim lokalnim samoupravama Jablaničkog i Pčinjskog okruga radi predstavljanja projekta i prikupljanja informacija značajnih za potencijalne investitore iz dijaspore kao i mapiranje direktnih investicija iz dijaspore.

Danas je u kabinetu predsednika opštine Medveđa, dr Nebojše Arsića održan sastanak sa direktorkom Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Draganom Belenzadom koja je sa svojim saradnikom predstavila sve mogućnosti koje projekat ,,Link Up! Serbia II’’pruža. Sastanku je prisustvovao i Dejan Simić, koordinator za lokalni ekonomski razvoj opštine Medveđa. U okviru projekta je pripremljen Paket tehničke pomoći koji je osmišljen tako da našoj dijaspori pruži sve bitne informacije prilikom investiranja u našim opštinama kao i investicione prilike koja dijaspora može da ulaže, uz institucionalnu podršku lokalnih samouprava.

Link Up! Serbia II projekat podržaće grantovima 6 regionalnih razvojnih agencija u kreiranju i implementaciji tehničke podrške ka gradovima i opštinama u Srbiji do decembra 2020. godine. Projekat sadrži 4 dela: podršku malim i srednjim preduzećima mentorisanjem ka internacionalizaciji; podršku gradovima i opštinama u privlačenju i realizaciji uspešne saradnje sa dijasporom; podršku direktne saradnje između dijaspore i preduzeća i gradova u Srbiji; podršku organizaciji uspešnih poslovnih skupova u Srbiji i u dijaspori.