MINISTAR BLAGOJEVIĆ OBIŠAO I RADOVE NA REKONSTRUKCIJI LESKOVAČKE OPŠTE BOLNICE

Rekonstrukcija glavne zgrade Opšte bolnice Leskovac je finansijski najveći projekat koji se trenutno izvodi u Leskovcu. Investicija od 4,5 milijarde dinara će doneti benefite stanovnicima Leskovca, celog Jablaničkog i dela Pčinjskog okruga što je preko 250 hiljada ljudi.

Početak radova danas su ozvaničili ministar za javna ulaganja Marko Blagojević i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović. Nakon obilaska koji je obuhvatio prolazak kroz levo krilo bolnice, susret sa radnicima koji su zaduženi za rekonstrukciju i predstavljanje radova koji se trenutno izvode, ministar i gradonačelnik su govorili o značaju ove investicije.

„Na objektu bolnice izvode se radovi najveći u poslednjih 50 godina i trajaće dve godine. Nakon prve faze, vredne pet miliona evra krenula je i druga što je veoma značajno imajući u vidu da je leskovačka bolnica sa najvećim brojem kreveta u Srbiji posle kliničkih centara. Uložićemo dosta energije i novca u naredne dve godine i objekat će biti završen na vreme. Podmlađuje se i kadar. U poslednjih nedelju dana 22 lekara su dobila specijalizaciju, zahvaljujući predsedniku lekari sa visokim prosekom se zapošljavaju širom zemlje i službe funkcionišu na najbolji način. Obnavlja se i aparatura, dijagnostička sredstva, znate da su nabavljena dva skenera i rendgen aparata“, kazao je gradonačelnik Cvetanović i rekao da Leskovac pokazuje da se posvećeno može raditi na raznim poljima i pomenuo Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, saobraćajnice širom grada. Uputio je veliku zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, predsednici Vlade Ani Brnabić, ministru Blagojeviću i zaključio da zdravstveni radnici imaju obavezu da se edukuju i pruže najbolju moguću negu pacijentima.

Pre nekoliko godina je privedena kraju faza 1, rekonstrukcije zgrade, kazao je Blagojević i dodao da su  nedavno počeli radovi na kompletnoj rekonstrukciji enterijera. Radi se o kompletnoj rekonstrukciji enterijera ovog objekta na 30 hiljada kvadratnih metara, koji je projektovan tako da pruži najviši stepen nege, komfor pacijenata biće na višem nivou, uslovi za zdravstvene radnike biće takođe na višem nivou. Ranije je bilo soba sa po 10-12 kreveta, gde je na svakom spratu bilo po jedno kupatilo, a nakon rekonstrukcije biće samo dvokrevetnih i trokrevetnih soba, biće toaleta za svaku sobu. Ulaže se veliki novac, 32 miliona evra i vredno je svaku paru. Leskovac će stajati rame uz rame sa ovakvim ustanovama bilo gde u svetu. Nije ovo jedini objekat ovog tipa koji se gradi, nije jedini ni na jugu Srbije. Na jugu je ulaganje veće nego u ostalim regionima. Nedavno su počeli radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice u Prokuplju, započeti 90-ih godina, pa napušteni, uveliko se izvode radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice u Vranju. Neće biti lako zato što bolnica mora da radi dok radovi traju, ali moguće je i vredeće, kad smo uspeli da u vreme pandemije završimo Infektivnu kliniku. U objekte javnog zdravstva u budžetu Ministarstva samo za 2023. planirano je 100 miliona evra, što je 60% budžeta,“ – i dodao da neće biti stare opreme i da će svaki rekonstruisan objekat biti opremljen savremenom, novom opremom.

Direktor bolnice dr Nebojša Dimitrijević je kazao da se zbog rekonstrukcije očekivano radi u otežanim uslovima, smanjen je operativni program, ali hitni slučajevi ne čekaju i uvek će deo bolnice raditi za hitne slučajeve u toku rekonstrukcije.

Ministar Blagojević je najavio uređenje Službe za fizikalnu medicinu, Dečjeg dispanzera i škole u Predejanu.

ministar za javna ulaganja Marko Blagojević.OB Leskovac