Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović posetio Medveđu

Branislav Nedimović posetio Medveđu.

Poseta je započela obilaskom Opštinskog odbora SNS -a gde je Nedimović sa aktivistima ove partije razgovarao o mogućnostima razvoja poljoprivrede, a posebno stočarstva na teritoriji ove opštine.

U svečanoj sali SO Nedimović je podelio prvih desetak od četrdeset i pet ugovora o subvencijama poljoprivrednim proizvođačima u ukupnom iznosu od 2.150.000,dinara.

Tom prilikom je naglašeno da će ova podsticajna sredstva naredne godine biti još veća i najavio otvaranje kancelarije u Medveđi koja će biti spona između poljoprivrednika i resornog ministarstva, a u cilju što boljeg informisanja poljoprivrednika i lakšeg učešća u mnogim razvojnim programima.

Ministar Nedimović obišao je i Pčelarsko udruženje ,,Apis,, i tom prilikom naglasio da je ono primer kako se udruživanjem pčelari mogu edukovati, ali i ostvariti značajnu dobit.

Posebno je bila značajna i poseta hladnjači ,,Jablanica Fruit,, koja je dobila uveravanja da će uz pomoć ministarstva dobiti sredsstva za proširenje svog kapaciteta, s obzirom na činjenicu da je jedina u ovom kraju koja vrši otkup i preradu voća.

Posetu je Nedimović završio obilaskom domaćinstva porodice Janković u selu Bogunovac. Ovo domaćinstvo osim proizvodnje voća i povrća bavi se i kozarstvom, ima umatičeno 30 koza i kao takvo zaslužuje pomoć i podršku , kako bi se proizvodnja unapredila i proširila, rečeno je tom prilikom.

U izjavi za našu televiziju ministar Branislav Nedimović kazao je da će sa svojim timom učiniti sve kako bi se modernizovala poljoprivredna proizvodnja gornje Jablanice i zaustavilo iseljavanje stanovnika.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić podvači da od ove posete očekuje pozitivne efekte i to vrlo brzo jer je ministar Nedimović obećao i logističku i finansijsku podršku ovom kraju.

Dragan i Jelena Janković sa troje dece već pet godina se bave kozarstvom, proizvode sir ,a pored toga bave se i voćarskom proizvodnjom i tako daju doprinos razvoju poljoprivrede ovog planinskog dela Medveđe.

Oni kažu da su zadovoljni prihodima koji im omogućavaju da školuju decu i podmiruju osnovne potrebe, ali dodaju da se stočarska proizvodnja mora proširiti i na ostala domaćinstva.

Nedimović je četvrti ministar koji je posetio za kratko vreme Medveđu.

Da potsetimo za proteklih desetak dana u ovom gradu boravili su ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Sutra će Medveđu posetiti i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić koji će se u 18 sati u Hali sportova obratiti građanima.