MINISTARKA ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA GORDANA ČOMIĆ POSETILA JE DANAS JABLANIČKI OKRUG

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić pozdravio je ministarku Gordanu Čomić i izrazio zadovoljstvo što će se razgovarati o aktuelnim pitanjima vezanim za položaj ljudskih i manjinskih prava uz konkretne predloge koje će dati pripadnici manjinskih zajednica.

Za bolji položaj manjinskih grupa i sprovođenje zakona koji se tiču poštovanja ljudskih prava u najvećoj meri su nadležne lokalne samouprave, istakla je ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić tokom posete Jablaničkom okrugu.

Napomenula je i da je neophodno da se na čelu svih lokalnih samouprava nalazi neko ko će sa najugroženijim i najosetljivijim grupama, poput nacionalnih manjina ili žrtava nasilja, razgovarati o problemima sa kojima se susreću.

Ministarka Čomić sastala se danas u Leskovcu sa predstavnicima lokalnih samouprava svih opština Jablaničkog okruga, institucija i civilnog sektora, kako bi razgovarali o rezultatima njenog prethodnog obilaska i načinu unapređenja položaja ljudi.

Istakla je i da se oko 80 odsto zakona koji treba da se primene da bi ljudima bilo bolje, nalaze u nadležnosti za primenu na lokalnom nivou.

Mi hoćemo da zajedno dodamo i teme održivog razvoja, dakle da razgovaramo kako Leskovac i Jablanički okrug treba kada su u pitanju ljudska i manjinska prava da izgleda 2030. godine podvukla je ministarka Čomić.

Ona je istakla da postoje potencijali za punu primenu zakona na lokalnom nivou, ali da postoji i mnogo prepreka i da je to češće nedostatak znanja i informacija, nego ljudi i novca.

JABLANIČKI UPRAVNI OKRUGministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić