MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PRUŽIĆE FINANSIJSKU POMOĆ STOČARIMA KOJI IMAJU TRŽIŠNE VIŠKOVE NASTALE USLED KOVIDA 19

Uredbom Ministarstva poljoprivrede koja je vezana za finansijsku podršku poljoprivrednim proizvođačima koji se bave proizvodnjom tovnih junadi predviđeno je da se tržišni viškovi do kojih je došlo tokom vanrednog stanja subvencionišu.

Kako ističe savetodavac PSSS-a u Leskovcu Dejan Ranđelović poljoprivredna gazdinstva koja imaju tovljenu junad preko 500 kilograma sa najmanje provedenih 120 dana u gazdinstvu imaju pravo na subvencije u visini od 20.000 dinara , a zahtev se podnosi Upravi za agrarna plaćanja resornog ministarstva.

Ranđelović dodaje da će za ta ista grla imati mogućnost da naredne godine od 1. februara do 31 jula podnesu zahtev za tekuće subvencije u iznosu od 15.000 dinara.Od dokumentacije poljoprivrednici treba da daju na uvid prijemnicu iz klanice overenu od strane nadležnog veterinarskog inspektora, uverenje o zdravstvenom stanju životinje overeno od strane nadležnog veterinarskog inspektora, račun, otpremnicu sa iznosom, težinom grla, cenom u kilaži, specifikaciju koju popunjava klanica sa datumom otkupa, a pored toga se popunjava se i zahtev u čemu će pomoć pružiti Poljoprivredna savetodavna i stručna služba u Leskovcu.

Kako kaže Ranđelović podnošenje zahteva limitirano je na period za grla koja su predata klanici od 5. septembra do 20. novembra ove godine.

Zahtevi se mogu podneti do 25 novembra 2020. godine.