Na konkursu za sufinansiranje medija u Leskovcu odobreno 25 projekata

Na danas održanoj šezdeset drugoj sednici Gradskog veća grada Leskovca usvojen je predlog odluke kojom se usvajaju izmene i dopune Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede i odluka komisije o raspodeli sredstava po raspisanom konkursu za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca za 2018. godinu.

Na konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Leskovca stiglo je 40 projekata, 25 medijskih kuća dobilo 20 miliona dinara.Inače ukupan iznos vrednosti kandidovanih projekata koja se potražuju od grada  je 107.631.940 dinara.

Članovi komisije bili su novinari  Srđan Conić  iz Leskovca, Budimir Ničić iz Čaglavice i Ninoslav Radičević r iz Vlasotinca. Odluku komisije obrazložio je Jovan Jović, šef odseka za kulturu, sport i informisanje Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj.

,,Već 4 godine grad Leskovac za sufinansiranje medijskih projekata izdvaja značajna sredstva kako bi građani imali pravovremeno i objektivno informisanje. Od 2015 godine grad je izdvojio 70 miliona dinara. Ove kao i prošle godine komisija je raspodelila 20 miliona dinara da bi javnost bila informisana na pravi način. Sve odluke komisije verifikuje gradsko veće što znači da ono može, ali i ne mora da prihvati odluke komisije.. kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović i ovom prilikom uputio  kritike leskovačkim medijima pre svega vlasnicima televizija istakavši da je televizija skupa igračka,a i štampa i radio takođe“.

,, Svesni činjenice da se nakon privatizacije leskovački mediji nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji, a neki su poput Radio Leskovca i ugašeni Gradska Uprava želela je da pomognemo da opstanu i nađu mesto na tržištuMeđutim veliki broj medija pre svega televizijskih stanica shvata to kao obavezu grada, ne kao dobru volju jer je država morala da izađe iz medija što je dovelo do smanjenja profesionanog nivoa rada medijskih kuća iako su dobile značajan novac za određene projekte iz gradskog budžeta. Grad će naredne godine imati drugačiji odnos prema medijima i medijskim projektima” , istakao je Cvetanović

Gradski većnici dali su saglasnot na odluku komisije koja je ocenjivala projekte na konkursu za sufinansiranje, ali se predhodno obratio i gradski većnik Božidar Vučković.

,,Naš osnovni cilj je da ovim sredstvima unapredimo informisanje u našem gradu i da time, postignemo ono zašta smo i opredelili ova sredstva i da građani budu deo čitavog postupka odlučivanja i donošenja odluka na teritoriji grada Leskovca. Kada pregledamo spisak tema koje imaju projekti, videćemo da taj zadatak nemožemo da ostvarimo u celini“, kazao je je Vučković.

Pored ove odluke gradski većnici usvojili su i rešenje o obrazovanju Komisije za pripremu predloga odluke o mreži predškolskih ustanova i osnovnih škola na teritoriji grada, odluku o rekonstrukciji i izgradnji primarnog toplovoda od objekta Zapadna kapija do objekta Doma vojske, a po objedinjenim tačkama usvojene su mnogobrojnie odluke o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta iz javne svojine i doneta je odluka o odobrenju finansijskih sredstava iz Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine za preduzimanje mera za sanaciju zaštićenog Kutleškog hrast zapisa u Kutlešu i nabavku softvera za izradu lokalnog regista izvora zagađivača.