Na srpskim Palama otvorena izložba „Ratni put Moravske divizije„

Na srpskim Palama podno Romanije 17 maja u 17 č. otvorena je izložba arhivskih dokumenata i fotografija Narodnog muzeja iz Leskovca pod nazivom „Ratni put Moravske divizije od 1914. do 1918. godine“, kojom se obeležavaju Dani Filozofskog fakulteta. Autori izložbe su Mira Ninošević i Veroljub Trajković, muzejski savetnici.

Održana je i promocija fotomonografije o Moravskoj diviziji, autora Mire Ninošević, muzejskog savetnika i direktora Narodnog muzeja u Leskovcu.

Izložbu je otvorio zamenik direktora Narodnog muzeja u Leskovcu Veroljub Trajković, a o istoimenoj monografiji govorio je dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu doc. dr Draga Mastilović kao i uvaženi gosti sa Filozofskog fakulteta u Nišu i Instituta za srpsku kulturu u Prištini.

Izložba se bavi se srpskim vojnikom, Moravcem, daleko od otadžbine. Pripremajući izložbu „Ratni put Moravske divizije 1914 – 1918″ Narodni muzej u Leskovcu je prikupio mnogo dokumenata, zapisa, predmeta, odlikovanja, uniformi, oružja i preko hiljadu fotografija.

Mnoge od njih su ekskluzivne i do sada neobjavljivane. Vojnici su, u časovima odmora, od starih opasača, šlemova, municije i praznih artiljerijskih čaura pravili razne predmete, od kojih su neki izloženi.

Podizali su i bašte u kojima su gajili cveće i povrće. Tokom obeležavanja krsnih slava pukova svirao je vojni orkestar, pa nije bilo retko ni da se vojnici uhvate u kolo i zaigraju. Svečanostima je često prisustvovao i kralj Aleksandar.