NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLJAVANJE ĆE I OVE GODINE PO RAZNIM PROGRAMIMA UKLJUČITI NEZAPOSLENA LICA U RADNI PROCES

Za program stručne prakse na području Jablaničkog okruga predviđeno je angažovanje oko 200 lica sa područja Jablaničkog okruga, za projekte javnih radova predviđeno je oko 100 osoba, a za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija predviđena je kvota od 130 lica, mada će kako ističe Marija Stevanović iz Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju NSZ-a u Leskovcu  prema iskustvima iz prethodnih godina ova kvota po svemu sudeći biti proširena. Ona naglašava da je Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine  raspisala 12 javnih poziva/konkursa, putem kojih će kroz direktnu finansijsku podršku poslodavcima i nezaposlenim licima biti uključeno 20.165 nezaposlenih lica, od kojih 2.285 osoba sa invaliditetom. Za ove namene opredeljeno je 6.550.000.000,00 dinara na državnom nivou.

Kao i prethodnih godina težište će biti na teže zapošljivim kategorijama lica u koje spadaju: mladi do 30 godina starosti, bez završenog srednjeg obrazovanja, stariji od 50 godina, Romi, osobe sa invaliditetom, dugoročno nezaposleni, korisnici novčane socijalne pomoći i lica u statusu viška zaposlenih.

Većina javnih poziva/konkursa biće otvorena do 30. novembra 2022. godine, dok je rok za podnošenje zahteva za mere namenjene osobama sa invaliditetom  31. decembar 2022. godine. Javni poziv za dodelu subvencija za samozapošljavanje biće otvoren do 31. marta 2022. godine, a rok za podnošenje zahteva potencijalnih izvođača javnih radova ističe 15. marta 2022. godine.

Zahtevi za učešće u merama podnose se nadležnim organizacionim jedinicama Nacionalne službe za zapošljavanje, prema mestu rada lica ili sedištu poslodavca, neposredno, putem pošte ili elektronskim putem.

Sve informacije za učešće u merama aktivne politike zapošljavanja, neophodna podrška, podnošenje zahteva prema aktuelnim javnim pozivima biće dostupne na sajtu www. nsz.gov.rs, kao i putem zvanične stranice na društvenoj mreži LinkedIn.

NSZ