Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke – 20. mart, obeležava se sutra, četvrtu godinu kako bi se skrenula pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, na podizanje svesti o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, kao i o palijativnom zbrinjavanju osoba obolelih od ove bolesti.

Rak dojke je trenutno vodeća maligna bolest kod žena kako u razvijenim tako i u zemljama u razvoju. Prema dostupnim podacima u svetu svake godine od raka dojke oboli oko 1.670.000 hiljada žena, a oko 522.000 žena umre. Prema poslednjim zvaničnim podacima iz 2015. godine kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Srbije Batut novoregistrovano je 2966 obolelih žena od karcinoma dojke sa standardizovanom stopom od 61, a na Jablaničkom okrugu 113 novoobolelih žena i standardizovanom stopom obolevanja od 61,3, dok je 1215 žena je izgubilo život.

Prema broju umrlih žena na žalost, naša zemlja zauzima neslavno drugo mesto u Evropi, baš iz razloga kasnog otkrivanja karcinoma dojke.

U Srbiji se sutra u okviru kampanje povodom obeležavanja Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke organizuje veliki broj aktivnosti kao što su predavanja, tribine, gostovanja na televiziji i radiju. U domovima zdravlja i bolnicama, ginekolozi i stručnjaci iz oblasti javnog zdravlja organizovaće predavanja i razgovore u kojima ženama objašnjavaju važnost preventivnih pregleda. Bitno je skrenuti pažnju da žene ukoliko primete bilo kakvu promenu se odmah jave lekaru.