Narodna biblioteka „Vuk Karadžić“ u Bojniku obeležila je 70 godina postojanja

Narodna biblioteka ,,Vuk Karadžić” u Bojniku počela je sa radom 28. novembra 1948. godine.

Svečanosti su prisustvovali prvi čovek opštine Bojnik Nebojša Nenadović, predsednik Skupštine Dejan Stojanović, direktori javnih preduzeća i mnogi drugi.

Na značajnom jubileju za bojničku Biblioteku gosti su bili naš poznati slikar Bratislav Bata Anđelković iz Vučja i umetnik Nebojša Ilić Ilke iz Vlasotinca.

„S ponosom mogu da istaknem da je naša biblioteka odpočela proces automatizacije i digitalizacije svog književnog fonda i ušla u KOBIS sistem. Uz pomoć lokalne samouprave , na čelu sa predsednikom opštine Nebojšom Nenadovićem i predsednikom Skupštine Dejanom Stojanovićem, obezbeđena su sredstva za nabavku opreme koja je neophodna za KOBIS sistem i sredstva za obuku radnika, koji su završili obuku. Instalirani su svi neophodni programi i od ponedeljka 3. decembra krenućemo sa preuzimanjem zapisa. Ispred nas je veliki posao jer treba obraditi 30.345 knjiga, koliki je naš trenutni fond, ali sam ubeđen da će moje kolege, zajedno samnom, ovaj posao završiti u optimalnom roku“, kazao je Mladen Đorđević direktor Narodna biblioteka  „Vuk Karadžić“ u Bojniku.

Đorđević se ovom prilikom zahvalio slikaru Bratislavu Bati Anđelkoviću iz Vučja koji je svojim prisustvom uveličao ovaj jubilej i najavio buduću saradnju sa njim  u vidu Svetosavske likovne kolonije.

Na ovaj dan, kada biblioteka u Bojniku slavi 70 godina postojanja, rođen je srpski pisac Matija Bećković, to je slučajnost ali da mi je jako drago što je tako, rekao je Bata iz Vučja i čestitao jubilej.

Ovom prilikom prikazan je film o stvaralaštvu Bratislava Anđelkovića  ,,Kamen drevnog snevača”,  autora  Nebojše Ilića Ilketa, koji je dobio mnogobrojne nagrade kako u zemlji tako i u inostranstvu .