NSZ: Javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca

Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je Javni poziv za učešće u finansiranju programa obuke na zahtev poslodavca u 2018.godini –IPA 2013

Program obuke na zahtev poslodavca podrazumeva učešće u finansiranju programa obuke radi sticanja znanja i veština potrebnih za obavljanje poslova na konkretnom radnom mestu, ukoliko na evidenciji nezaposlenih nema lica sa potrebnim znanjima i veštinama.

Program podrazumeva: realizaciju obuke u trajanju od 160 do 480 časova (u zavisnosti od vrste, složenosti poslova i drugih elemenata od značaja za trajanje obuke), u skladu sa standardima nivoa obuka ili  realizaciju obuke u trajanju manjem od 160 časova, kada je to propisano posebnim programima obuke kaže direktor leskovačke filijale NSZ Dejan Stanković.

Pravo učešća u realizaciji programa obuke na zahtev poslodavca ima poslodavac koji  pripada privatnom sektoru,koji treba da ima plan i program obuke; redovno izmiruje obaveze po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u zakonskim rokovima; da u poslednjih šest meseci nije bio duže od 30 dana neprekidno evidentiran u registru dužnika prinudne naplate Narodne banke Srbije rekao je Stanković.

Poslodavac mora da ima tehničke, prostorne i druge kapacitete za realizaciju programa obuke.

Za realizaciju obuke Nacionalna služba poslodavcu može da isplati  sredstva na ime učešća u finansiranju troškova obuke, zavisno od dužine trajanja teorijsko-praktične obuke, a najviše do 100.000,00 dinara po polazniku.

Nezaposlenom polazniku isplaćuje mesečnu novčanu pomoć u visini od 6.000,00 dinara za pun fond časova i sredstva za troškove prevoza.

Zahtev za učešće u programu podnosi se nadležnoj organizacionoj jedinici Nacionalne službe, prema mestu angažovanja lica ili prema sedištu poslodavca, neposredno ili putem pošte, na propisanom obrascu koji se može preuzeti sa sajta www.nsz.gov.rs.

Javni poziv je otvoren do 11.09.2018. godine, dok je konkurs NSZ po istom programu otvoren do 30.11.2018 godine.