Obeležavanje sedamdeset i pete godišnjice od završetka Drugog svetskog rata

Tradicionalno obeležavanje završetka Drugog svetskog rata uz podsećanje na proboj jasenovačkih logoraša, organizovan je uz proslavljanje praznika Svetih Novomučenika Jasenovačkih. Događaj je održan u Hrvatskoj, 13.septembra, služenjem liturgije u Manastiru Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Praznik novomučenika jasenovačkih i sabora srpskih svetitelja proslavljen je uz arhijerejsku liturgiju koju je sasluživalo osam Arhijereja, i okupljanje vernog srpskog naroda iz delova Hrvatske, Republike Srpske i BiH, Crne Gore, Srbije i dijaspore.

Dr Nebojša Arsić, ispred opštine Medveđa bio je deo 20-člane delegacije iz Srbije. Delegaciju su činili načelnici upravnih okruga, predstavnici gradova i opština, a na njenom čelu bio je državni sekretar ministarstva državne uprave i lokalne samouprave dr Ivan Bošnjak. Poseta Zapadnoj Slavoniji upotpunjena je obilaskom spomenika na Trokutu, te posetom Banji Lipik i sabornog Hrama kod Vladičanskog dvora u gradu Pakracu.

Domaćin delegacije bio je predsednik veća srpske nacionalne manjine u ovom području Nikola Ivanović koji je prisutne upoznao sa lokalnim prilikama i razvojnim šansama za bolju saradnju u oblastima privrede i turizma.