Obeležen Svetski dan srca u Centralnom gradskom parku u Leskovcu

Povodom obeležavanja Svetskog dana srca u Centralnom gradskom parku u Leskovcu, građani su danas mogli da prekontrolišu krvni pritisak, šećer u krvi, težinu i indeks telesne mase. Reč je o ,,Klinici na otvorenom” koja su po drugi put u našem gradu organizovali Udruženje kardiologa Srbije, Opšta bolnica, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje Leskovac.

Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom „Obećava da… za moje srce, za tvoje srce, za sva naša srca” zbog činjenice da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti i invaliditeta u svetu i da bi se to promenilo, ljudi širom sveta treba da obećaju da će uticati na četiri glavna faktora rizika. To su upotreba duvana, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost i zloupotreba alkohola, kao i da male promene u životnom stilu kao što su prestanak pušenja, pravilna ishrana, 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno mogu da pomognu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

Svaki pojedinac može doprineti smanjenju pojave kardiovaskularnih bolesti, učenjem o faktorima rizika i preduzimanjem koraka, od vitalnog značaja za smnjenje svoj rizika i rizika svoje porodice.

Klinika na otvorenom organizovana je s ciljem skretanja pažnje javnosti na osnovne faktore rizika: pušenje, nepravilnu ishranu, fizičku neaktivnost, zloupotrebu alkohola za nastanak kardio – vaskularnih bolesti, promociju zdravih stilova života i kontrolu osnovnih faktora rizika kao osnovnih preventivnih mera za sprečavanje oboljevanja i smanjenja broja preveremenih smrtnih slučajeva.

Kliniku na otvorenom organizovana je pod pokroviteljstvom Министарства здравља Републике Србије и Српске академије наука и уметности, u partnerstvu sa Gradom Leskovcem, Udruženjem kardiloga Srbije – Podružnice u Nišu, Opšte bolnice, Doma zdravlja, Zavoda za javno zdravlja, Crvenog krsta i Policijske uprave Leskovac, osnovnih i srednjih škola, Doma kulture Roma, Udruženje penzionera i Kluba prijateljstva, Udruženja penzionera invalida rada i medija.