OBNAVLJANJE KUĆE KOSTE STAMENKOVIĆA

Na ovom objektu su izvedeni konzervatorsko-restauratorski radovi na unutrašnjosti, spoljašnjosti i ogradi, vredni 2,3 miliona dinara.

Ova kuća, kako je naglasio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je godinama stajala u lošem stanju kao spomenik i uspeli smo da dosta toga uradimo. Zadovoljstvo mi je da smo uspeli da očuvamo tradiciju, da je sačuvamo od zaborava za sledeće generacije, da mogu da uče o svojoj istoriji i vremenu narodno-oslobodilačkog rata. On se zahvalio i direktoru Muzeja Nebojši Dimitrijeviću i njegovom timu što naporno rade na očuvanju identiteta i kulture grada Leskovca.

Nebojša Dimitrijević, direktor leskovačkog Narodnog muzeja, istakao je da je spomen-kuća Koste Stamenkovića veoma važan objekat za grad Leskovac, što zbog arhitekture, što zbog same kulturno-istorijske vrednosti.

Ona je 1950. godine proglašena za kulturno dobro Republike Srbije, a 1975. data je na upravljanje Muzeju. Sve do sada, skoro 50 godina, nije bilo nekih većih ulaganja, a u poslednje tri godine renovirana je od temelja do krova. Sada su se stvorili uslovi da kroz godinu-dve vratimo postavku koja je bila unutar kuće i ponovo je otvorimo za posetioce. Kosta Stamenković učestvovao je u osnivanju FK Dubočica, u radu KUD-a Abrašević, pokretao je organizovane štrajkove koji su uspevali da radnicima omoguće bolje uslove rada i umnogome je učestvovao u oblikovanju društevno-političkog života u Leskovcu između dva svetska rata. Dodao je da je ostalo da se podigne zid iza kuće kako bi se plac fizički odvojio od susednog i da se u radionici uradi završni premaz poda da bi to bio isti onaj pod od nabijene zemlje iz prošlosti. Tu će biti vraćena salerska radionica Koste Stamenkovića, originalna radionica iz tog perioda.

Kako je konstatovano grad Leskovac će i u narednom periodu učiniti sve na očuvanju kulturno istorijskih spomenika.

Kosta StamenkovićNARODNI MUZEJ LESKOVAC