Obuka za korisnike informacionog sistema za energetski menadžment u objektima od javnog značaja

Obuka za korisnike informacionog sistema za energetski menadžment u objektima od javnog značaja koji su u nadležnosti Grada Leskovca koja traje dva dana održava se danas i sutra u Tehničkoj školi Rade Metalac. Grad Leskovac je naime prema Zakonu o efikasnom korišćenju energije jedna od prvih lokalnih samouprava u Srbiji i obveznik sistema energetskog menadžmenta koji je uspostavljen pre godinu dana u saradnji sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP.

,,Ovaj program Ujedinjenih nacija u trajanju od pet godina predviđa tehničku pomoć lokalnim samoupravama od strane ove organizacije za uspostavljanjem sistema energetskog menadžmenta, formiranje baze podataka, a kasnije i analizu. Obuku je danas počelo 44 korisnika informacionog sitema za energetski mendžment, koji su iz vrtića, škola, javnih i javno komunalnih preduzeća , kao i ustanova kulture sa teritorije grada Leskovca i opštine Lebane“, kazala je Maja Matejić, portfolio menadžer za energetiku UNDP-ija.

Grad Leskovac je kako je kazala zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović u obraćanju skupu, kao odgovorna lokalna samouprava sa još 35 gradova i opština uspostavio saradnju sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj. Ona je naglasila značaj pravilnog korišćenja i uštede na polju energetike.

Kako je zaključeno, prikupljeni podaci predstavljaju osnovu za izradu godišnjeg izveštaja grada Leskovca o potrošnji koji se podnosi Ministarstvu rudarstva i energetike.