OČIŠĆENE JOŠ DVE PREDBRANE NA AKUMULACIJI BARJE

Danas je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima i predstavnicima Javno vodoprivrednog predzeća Srbijavode obišao završene radove na čišćenju predbrana na reci Veternici i na Crcavačkom potoku kod akumulacije Barje, a iskoristili su priliku da zajednički obiđu i akumulaciju Barje.

Akumulacija „Barje“ na reci Veternici, projektovana sa prioritetnom funkcijom vodosnabdevanja stanovništva vodom, napunjena je 1994. godine i predstavlja ključno izvorište koje se koristi za vodosnabdevanje preko 90.000 stanovnika sa teritorije grada Leskovca i 38 naseljenih mesta. Njegova izgradnja obezbedila je zdravu, higijenski ispravnu vodu mnogim budućim generacijama.

Gradonačelnik Cvetanović je na konferenciji za medije istakao da je grad Leskovac prošle godine u potpunosti izmirio obaveze po osnovu kredita za potrebe finansiranja Investicionog programa završetka izgradnje vodosistema „Barje“ u iznosu od 4 miliona evra u roku.

„Obilaskom terena uzvodno od akumulacije Barje konstatovano je da su deponijske pregrade potpuno ispunjene, i do sada nikada nisu čišćene niti sanirane, stoga se prošle godine ozbiljno pristupilo ovom poslu. Uz finansijsku pomoć od strane JVP „Srbijavode“ u iznosu od 17,4 miliona dinara sa PDV-om, dve predbrane su prvi put očišćene prošle godine kada je i uređeno rečno korito na ulivu reke Veternice u akumulaciju Barje, dok su ove godine, u toku juna i jula, ispražnjene još dve deponijske pregrade na Crcavačkom potoku, vrednost ove investicije iznosi 11,3 miliona dinara sa PDV-om.

Naš zajednički cilj jeste da održimo kvalitet vode akumulacije Barje kako bi zadržala svoju osnovnu funkciju glavnog izvorišta vodosnabdevanja grada Leskovca. Na ovaj način napravljen je dodatni prostor za nove količine nanosa čime će se sprečiti njegovo unošenje u akumulaciju, što će znatno uticati na poboljšanje kvaliteta vode, dok kao krajnji rezultat dobijamo produžetak eksploatacionog veka same akumulacije “Barje”,“ – i zahvalio se JVP Srbijavode i direktoru Goranu Puzoviću na plodonosnoj saradnji i što izlaze u susret svim zahtevima koje rešavaju promptno i efikasno.

Dragana Simić, rukovodilac Javnog vodoprivrednog centra „Morava“ Niš je sve prisutne pozdravila u ime JVP „Srbijavode“ i u ime direktora Gorana Puzovića zahvalila se gradonačelniku Cvetanoviću i medijima što su danas obišli lokaciju dve očišćene pregrade i rekla:

„JVP „Srbijavode“ je u prethodnom periodu uložilo znatna finansijska sredstva kako za redovno održavanje brane i akumulacije Barje sa svim pratećim objektima i opremom, tako i za investiciono održavanje brane.

Prošle godine smo radili čišćenje dve pregrade na reci Veternici, a pored tih pregrada izgrađen je i put pored votokoka koji do tada nije postojao, a ove godine smo uradili čišćenje ove dve pregrade gde se sada nalazimo. Za investiciono održavanje u ove dve godine, odnosno čišćenje tih pregrada, uloženo je oko 25 miliona i 800 hiljada dinara, što je cifra bez PDV-a.

U poslednje tri godine je za redovno i investiciono održavanje Barja uloženo oko 50 miliona dinara. Znači pored investicionog se svake godine radi i redovno održavanje brane, radi se održavanje svih objekata na brani, vodozahvata, samog objekta na brani i sve prateće mehaničke, hidro i elekto opreme na brani.“

akumulacija Barje