ODRŽAN OKRUGLI STO ZAJEDNO ZA JAČANJE RURALNIH PODRUČJA

Danas je u sali Regionalne privrene komore Leskovac održan okrugli sto projekta „Zajedno za jačanje ruralnih područja“ na kom se diskutovalo o ključnim faktorima i načinima razvoja sela i jačanju ruralnih područja, kao i o ekonomskom osnaživanju žena i uticaja sertifikovane proizvodnje i proizvoda sa oznakom geografskog porekla na poljoprivredni i ruralni razvoj, sve u organizaciji NALED-a.

Današnji skup je u ime organizatora otvorila Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a.Ona je naglasila da se ovaj  događaj organizuje u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i  Severne Makedonije i  to  već godinu dana u saradnji  sa tri opštine na jugu Srbije, a to su Lebane, Surdulica i Vlasotince .

U ime regionalne privredne komore Leskovac govorio je Vladimir Bojović, koji je istakao da je poslovno područje Privredne komore Leskovac područje uglavnom ruralnog karaktera, gde imamo preko 53 hiljada poljoprivrednih gazdinstava od kojih je iz godine u godinu registrovano 62-67% njih.

Grad Leskovac je bio domaćin ovog skupa i u ime grada domaćina se obratio gradonačelnik  Goran Cvetanović, koji je na samom početku pozdravio sve prisutne, zahvalio se što je grad Leskovac izabran za domaćina okruglog stola i česitao izvršnoj direkorki NALED-a Violeti Jovanović što 15 godina uspešno vodi ovu organizaciju.

Na skupu je konstatovano da su sertifikovani Leskovački roštilj, Leskovački ajvar i Leskovačka sprža ,a da se mora i dalje nastaviti sa sertifikacijom proizvoda ovog kraja.

,,Pored brojnih mera koje finansira i sprovodi Odeljenje za privredu i poljoprivredu Gradske uprave našeg grada, ove godine smo podržali Program za zaštitu geografskog porekla za šta je iz budžeta grada obezbeđeno 1 000 000 dinara. Konkurs je trajao do prošle nedelje i stigao je samo jedan zahtev koji je podnelo Udruženja Leskovački ajvar, čiji predsednik, gospodin Milan Petković, on je danas sa nama i ja ga pozdravljam“, istakao je Cvetanović.

 

Regionalna privredna komora Jablaničkog i Pčinjskog okruga