Održan seminar za novinare pod nazivom ,,Piši, ne diskriminiši”

Udruženje Centar za edukaciju i razvoj održalo je seminar za novinare na temu o pravima dece na onlajn medijima, pod nazivom ,,Piši, ne diskriminiši”.

Na skupu su govorili:Milica Ivanović, urednica portala Jugmedia, dopisnica Bete i Blica, Dragan Milić, advokat,stručnjak za autorska prava i industrijske svojine, medijska, internet i IT prava, uključujući zaštitu podataka ličnosti i Gordana Anđelković, specijalni pedagog s višegodišnjim iskustvom u radu Službe za zaštitu dece i mladih Centra za socijalni rad u Leskovcu.

Na osnovu petnaestodevnih istraživanja lokalnih portala od strane Centra za edukaciju i razvoj i portala Jugmedia, koji u kontinuitetu prati nasilje nad decom,konstatovano je da se u svakom sedmom tekstu o nasilju nad decom otkrije njihov identitet, često pod pritiskom samih roditelja, koji na taj način žele da zauzmu pozicije kod sudskih organa.

,,Uvek je postojala ta imaginarna, kontraverzna granica između privatnog i javnog, koja nije jasno podvučena i koja se u svakom konkretnom slučaju mora pronaći.Vi kao novinari, morate biti sposobni i obučeni da je prepoznate i da uvek znate dokle smete da idete, a kada tu granicu ne smete da pređete, rekao je advokat Dragan Milić.

Seminar je organizovan u sklopu realizacije projekta „Piši, ne diskriminiši“, koji se sufinansira sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.