ODRŽAN ZAVIČAJNI ČAS ISTORIJE NA TEMU „DAN SEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA, GENOCIDA I DRUGIH ŽRTAVA FAŠIZMA U DRUGOM SVETSKOM RATU“

Narodna biblioteka „Radoje Domanović“ u Leskovcu i Narodni muzej Leskovac organizovali su čas zavičajne istorije na temu „Dan sećanja na žrtve holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu“. Čas zavičajne istorije počeo je okupljanjem u parku Devet Jugovića, a nakon toga, sa učenicima osmog razreda osnovne škole posetili su Arapovu dolinu, jedno od najvećih stratišta Roma u Drugom svetskom ratu. Čas se nastavio u Čitaonici Biblioteke.

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravila Marija Rajković, član Gradskog veća, koja je istakla:

„Ova čas zavičajne istorije je prilika da se dublje zagledamo u tamne strane naše prošlosti, ali i da izvučemo pouke za budućnost. Kroz edukaciju, dijalog i promociju vrednosti kao što su poštovanje, empatija i solidarnost, možemo graditi društvo koje se zalaže za mir, pravdu i jednakost za sve svoje građane.

Želim da se zahvalim Narodnoj biblioteci i Narodnom muzeju na organizaciji ovog događaja, kao i svim učenicima i nastavnicima koji su danas ovde sa nama. Neka nam današnji čas bude podstrek da se borimo protiv svih oblika mržnje i diskriminacije i da gradimo svet u kojem će se poštovati ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi.“

Na konferenciji za medije obratili su se Vesna Ilić, direktor Biblioteke, Nebojša Dimitrijević, direktor Narodnog muzeja i potomci logoraša Ana Mihajlović i Aleksandar Nešić.

Izložba se može posetiti istog dana u vremenskom periodu od 13.00 do 17.00 časova uz prikaz predmeta iz zbirki Narodnog muzeja Leskovac i publikacije iz knjižnog fonda Biblioteke, a uz stručno vođenje kustosa i bibliotekara.

Dan sećanja na žrtve holokaustaNarodna biblioteka „Radoje Domanović“NARODNI MUZEJ LESKOVAC