Održana 21. sednica Skupštine grada Leskovca

Pred odbornicima skupštine grada Leskovca danas se našla jedna tačka dnevnog reda, predlog zaključka kojim se utvrđuje predlog Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u vlasništvu grada, bez naknade neposrednom pogodbom, investitoru ,, Aptiv Packard,, DOO Leskovac.

Usvajanju dnevnog reda medjutim prethodila je višesatna rasprava o zapisniku sa prethodne sednice i odlaganju otpada na teritoriji grada.

Skupština grada Leskovca usvojila je predlog zaključka kojim se utvrđuje predlog Elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta u vlasništvu grada, bez naknade neposrednom pogodbom, investitoru ,, Aptiv Packard,, DOO Leskovac.

Javni uvid je trajao osam dana od dana objavljivanja zaključka i Elaborata na oglasnoj tabli Gradske uprave-Odeljenja za privredu i poljoprivredu, Odeljenja za poslove Skupštine grada i Gradskog veća grada Leskovca i na internet stanici grada www.gradleskovac.org.

Aptiv Packard,, DOO Leskovac je 31. oktoba 2017. godine uputio Pismo o namerama, koje se odnosi na realizaciju investicionog projekta koji obuhvata izgradnju fabrike za proizvodnju kablova za automobilsku industriju, bilo bi uloženo 24 miliona evra, i zaposleno najmanje 2000 radnika.Iskazali su interes za zemljište površine 5 hektara 98 ari 39 metara kvadratnih.

Grad Leskovac je 6. decembra sa investitorm zaključio Memorndum o razumevanju kojim su usaglašeni osnovni principi ulaganja investitora. Ministarstvo finansija je odredilo tržišnu vrednost građevisnkog zemljišta i uznosu od 2.071,43 dinara po metru kvadratnom.

Elaboratom je konstatovano da je opravdano otuđenje zemljišta bez naknade, s obzirom da su projektovani budžetski prihodi grada u iznosu od 300.068.873 dinara, odnosno 2.517.073 evra, za period od 5 godina od početka realizacije veći od procenjene tržišne vrednosti građevinskog zemljišta za 2,42 puta.

Opozicija je tražila potvrdu za zaštitu životne sredine i da se ima uvid u ugovor sa ovom kompanijom.

Pre usvajanja jedine tačke dnevnog reda u višesatnoj raspavi je opozicija iznosila primedbe na zapisnik sa prethodne sednice skupštine grada, kao i o problemima na poslu vezanim za prisustvo sednicama parlamenta odborniče grupe ,,Za Leskovac zajedno”.

Još jednom se poteglo pitanje skaldištenja otrovnog otpada na regionalnoj sanitarnoj deponiji i sumnje da će to biti otpad iz inostranstva, na šta je odgovoreno da će kontrola biti pooštrena novim aneksom 4.ugovora sa PWW-om.