ODRŽANA SVEČANA SEDNICA SKGO-A POVODOM 70 GODINA RADA OVE ORGANIZACIJE

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) je danas u Šidu Svečanom sednicom Predsedništva, osmom po redu, obeležila 70 godina postojanja i rada.

U uvodnom delu sednice obratio se predsednik SKGO-a i gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović, čestitao jubilej i kazao:

„Ova sednica Predsedništva ima svečani karakter, jer je deo procesa obeležavanja 70 godina od osnivanja Stalne konferencije gradova i opština. U beogradskom Domu sindikata je, 20. i 21. aprila 1953. godine, održan skup pod nazivom „Konferencija gradova Jugoslavije”. Na njemu su se okupili predstavnici dvadesetjednog najvećeg grada ondašnje države, među kojima i šest gradova iz tadašnje Narodne Republike Srbije, a to su bili Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Niš, Priština i Subotica.

Ovaj skup održan je u vremenu obnove i izgradnje posle Drugog svetskog rata. Pored uobičajenih poslova lokalne samouprave, ona je u to vreme bila zaokupljena velikim građevinskim projektima, posebno u stanogradnji i izgradnji saobraćajne i druge infrastrukture. To je bilo posledica velikih demografskih promena, uslovljenih ubrzanom industrijalizacijom i urbanizacijom. U nadležnosti lokalne samouprave bilo je i organizovanje snabdevanja stanovništva hranom i drugim neophodnim potrepštinama.“

U uvodnom delu Cvetanović je kazao da se SKGO uvek bavila važnim temama, i naglasio da se danas bavi doslovno svim oblastima nadležnosti i poslova lokalne samouprave i to kroz dva načina rada – jedan je neposredna podrška svom članstvu, odnosno sveobuhvatna podrška izgradnji njihovih kapaciteta, a drugi način je zastupanje interesa i potreba opština i gradova pred organima Republike Srbije.

„Želim da na kraju još jednom svima nama čestitam ovaj veliki jubilej – 70 godina naše organizacije. Mislim da svi možemo da budemo ponosni na organizaciju kakvu danas imamo i na ulogu koju ona ima u našem društvu i državi, a ja sam lično ponosan na veliku čast da predsedavam Stalnom konferencijom u trenutku ovog važnog jubileja. Ne znam da li su vizionari koji su je osnovali mogli znati i očekivati da će ona trajati i uspešno delovati već sedam decenija, ali je danas jasan njen doprinos i neophodnost njenog postojanja. Zato pozivam da svi mi na dostojan način nastavimo veliko delo naših prethodnika i da damo sve od sebe da Stalna konferencija gradova i opština nastavi da radi, napreduje i ostvaruje značajne rezultate i u decenijama koje dolaze.“

Imajući u vidu da SKGO i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave imaju dugogodišnju partnersku saradnju na polju jačanja položaja lokalnih vlasti i ostvarivanju reformi na nivou celog sistema lokalne samouprave danas su se obratili i Čedomir Rakić, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i Zoran Semenović, predsednik opštine Šid, domaćina današnje sednice.

Nakon uvodnog, sednica je nastavljena radnim delom na kojem su prisutni razmatrali i usvojili dokumenta od značaja za rad i funkcionisanje organizacije. Radilo se po osam tačaka dnevnog reda.

Učesnici zasedanja obišli su i Muzej naivne umetnosti „Ilijanum“, kao i galeriju slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

SKGO