ODRŽANI ČETVRTI DANI LESKOVAČKE MUĆKALICE

U dvorištu Šop Đokićeve kuće danas je otvorena četvrta po redu manifestacija Dani leskovačke mućkalice.

Kako se ove godine održava u sklopu projekta Magija sinergije koji grad Leskovac realizuje sa Elin Pelinom, organizovana je pod nazivom Dani leskovačke mućkalice i šopskog folklora.

Počela je izložbom tradicionalnih proizvoda iz Leskovca i Elin Pelina, nastavila se takmičenjem u pripremi leskovačke mućkalice i šopske salate, a program je pratio i prigodan kulturno umetnički program.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović i svima poželeo da uživaju u današnjem danu i naglasio da se naš grad visoko pozicionira u oblasti gastroturizma.

„Najpoznatijem brendu Leskovca, roštilj mesu, a pored njega imamo spržu i ajvar, a očekujemo i brendiranje ljutenice, posvećena je Roštiljijada, sedmodnevni festival roštilja i gurmanluka, koji poseti na stotine hiljada turista. Čuvajući tu tradiciju kojom se ponosimo, obavezni smo da uvodimo inovacije i da našim sugrađanima i svim posetiocima ponudimo novine. Iz tog razloga smo sa organizacijom festivala Dani leskovačke mućkalice počeli 2017. godine. Ovaj specijalitet od mesa, povrća i začina je fantastična kombinacija ukusa sa specifičnim šmekom leskovačkog kraja. Dani Leskovačke mućkalice realizuju se u okviru projekta Magija Sinergije, zajedničkog projekta Leskovca i Elin Pelina iz Bugarske zahvaljujući kome se na naše ulice vraća vozić Roštiljko. Ukupno obezbeđena sredstva iz Ipa fondova iznose 196.134,17 evra, a za vozić su izdvojene 52 hiljade. Pored promocije dobrog ukusa, ovo je prilika da promovišemo i saradnju Srbije i Bugarske koja već daje dobre rezultate.“

Ovom prilikom se obratio i direktor Turističke organizacije Nebojša Kocić i rekao:

„Turizam je, kao što znamo, izuzetno važan za prekograničnu zonu Bugarska – Srbija i stoga predstavlja bitan element saradnje na kome rade opština Elin Pelin i grad Leskovac. Dva festivala koja su obuhvaćena ovim programom – „Dani leskovačke mućkalice“ i „Dani šopskog folklora“, događaji su od velikog značaja za ceo region. To su festivali sa tradicijom, istorijom, kulturom, festivali koji privlače brojne posetioce. Naša zajednička prekogranična saradnja je korak napred, način na koji možemo pokušati da ujedinimo neke festivale koji će se nadograđivati i obogaćivati u narednim godinama. Folklor i gastronomija, dva prepoznatljiva brenda naših naroda, postavljaju solidne temelje za dalji razvoj partnerstva i međusobnog zbližavanja.“

Jedan od partnera na projektu Magija sinergije je Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, te se danas, u ime te institucije obradila Dragana Belenzada, direktorka i rekla:

„Festivalski turizam je postao jedan od najaktraktivnijih sektora u turističkoj industriji. Koristeći Magiju sinergije projekat povezuje festival Dani mućkalice sa festivalom Dani šopova i gradi održivi prekogranični model saradnje među turističkim akterima u cilju unapređenja kulturne baštine.

Gost na današnjem događaju bila je i Diana Dimitrova, menadžer projekta iz Elin Pelina.

U okviru manifestacije „Dani leskovačke mućkalice i šopskg folklora“održano je takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice i šopske salate.

Stručni žiri u sledećem sastavu: Zoran Todorović – Profesor kuvarstva sa praktičnom nastavom, Vitomir Nikolić – Profesor kuvarstva sa praktičnom nastavom i Ančica Dimitrijević – Profesor kuvarstva  i predsednik žirija odlučio je:

Takmičenje u pripremi leskovačke mućkalice :

I mesto – Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš

II mesto – Restoran „Tomina priča“ Pečenjevce

III mesto – Restoran „Koliba tours“ Leskovac

Takmičenje u pripremi šopske salate:

I mesto – Restoran „Bratska kafana Đokić“, Leskovac

II mesto – Dom učenika i studenata, Leskovac

III mesto – Kafana „Stara škola“, Veliko Trnjane

Leskovačka mućkalica