OPŠTINA LEBANE PODRŽAĆE PROIZVOĐAČE PARADAJZA U NASTOJANJU DA UNAPREDE SVOJU PROIZVODNJU

Pomoćnici predsednika opštine Lebane Nataša Stojanović i Goran Lazarević posetili su danas proizvođače paradajza iz Bošnjaca i Gorneg Vranovca, koji su ujedno i izlagači na prvom Paradajz festu.

Porodica Antić u Bošnjacu vredno radi na svom imanju proizvodi paradajz na površini od preko jednog hektara, ali je teško da se živi samo od ove delatnosti jer je ove godine paradajz stradao usled poplava, a I otkupna cena je veoma niska.

Kako kaže glava porodice Aleksandar godišnje se proizvede oko 30 do 40 tona, a roba se plasira na području lebanske opštine. On dodaje da subvencije koriste samo poljoprivrednici na koje se vodi zemlja, a prioritet po njemu je povezivanje u zadruge

I pododica Stanković iz ovog sela vredno već decenijama proizvodi paradajz na površini od jednog hektara. Kako ističe Ivan Stanković ova proizvodnja traži stalna ulaganja i kontinuirani rad. On ističe da lokalno rukovodstvo u Lebanu podržava proizvođače i da će Paradajz fest u mnogome pomoći da se proizvođači uzajamno povežu, a sa druge strane da se obezbedi plasman proizvoda.

Vredna domačica Ana Stanisavljević iz Gornjeg Vranovca može poslužiti kao primer za uzor jer je porodično gazdinstvo koje se vodi na njeno ime već čuveno po rekordnoj proizvodnji u koju su uključene tri generacije.

Ona naglašava da država putem raznih subvencija mora biti više uključena u zaštitu proizvođača. Ujedno dodaje da je osnovna delatnost celog kraja povrtarska proizvodnja i da se mora hitno rešiti pitanje plasmana. Samo na ovaj način sačuvaćemo sela i odliv stanovnika.

Kako naglašava pomoćnik predsednika opštine Goran Lazarević lokalna samouprava ima za cilj da se pruži podrška poljoprivrednicima i da je prioritet osnivanje zadruga u oblasti proizvodnje paradajza. On ujedno podvlači da Paradajz fest pruža mogućnost da proizvođači razmene iskustva i da se povežu. Lazarević je nagovestio i pomoć lokalne samouprave u otklanjanju posledica nedavnih poplava.

Ovi uzorni poljoprivrednici su ujedno i izlagači koje će imati mogućnost da širu javnost upoznaju sa svojom proizvodnjom, a kako je rečeno opština Lebane i dalje će nastaviti da kroz razne programe pruža pomoć u nastojanju da se ova delatnost dalje unapredi