Opština Medveđa nagrađena prvom nagradom za najbolju opštinsku upravu u primeni principa dobrog upravljanja u 2019. godini

Posle osvojene prve nagrade za opštinu jednakih mogućnosti, opštini Medveđa je stigla još jedna nagrada.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić doneo je Odluku o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave za 2020. godinu i Odluku o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku/gradsku upravu u 2019. godini.

Opština Medveđa, je pored opštine Bečej, grada Užica i grada Požarevca, nagrađena godišnjom nagradom za najbolju opštinsku/gradsku upravu u 2019. godini u primeni principa dobrog upravljanja.

Odlukom o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za program lokalne samouprave za 2020. godinu podržano je ukupno 74 projekata, a Odlukom o raspodeli sredstava iz Budžetskog fonda za dodelu godišnje nagrade nagrađene su 4 lokalne samouprave kao najbolje u četiri oblasti.

Ministarstvo je iz sredstava Budžetskog fonda za program lokalne samouprave obezbedilo nagradni fond u iznosu od 10.400.000 dinara, odnosno 2.600.000 dinara za opštinu Medveđa za finansiranje primera dobre prakse za oblast efikasnost i delotvorost pod nazivom “Sistem menadžmenta kvaliteta u Opštinskoj upravi opštine Medveđa kao rešenje za unapređenje efikasnosti i kvaliteta rada”.

Dodatna finansijska sredstva u iznosu od 3.840.000 dinara koja dodeljuje Stalna konferencija gradova i opština iz budžeta programa “Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO” biće takođe jednako raspodeljena pobednicima.

Danas je obavljeno potpisivanje Ugovora o korišćenju bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda za dodelu godišnje nagrade i Ugovor o korišćenju sredstava iz Budžetskog fonda za projekat “Digitalizacije Skupštine opštine Medveđa” u iznosu od 2.283.000 dinara, a ispred opštine Medveđa ugovore je potpisao zamenik predsednika opštine Medveđa, Goran Ivanović.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uputilo je 30. januara 2020. godine opštinama i gradovima javni poziv za prijavu projekata koji će, u potpunosti ili delimično, biti finansirani iz Budžetskog fonda za lokalne samouprave koji iznosi 520.000.000 dinara. Od ove godine iz Fonda, po posebnom konkursu, Ministarstvo dodeljuje i godišnju nagradu za najbolju opštinsku/gradsku upravu u primeni principa dobrog upravljanja u 2019. godini, kao vid finansijske podrške za dalje unapređenje dobre uprave i upravljanja na lokalnom nivou. Na javni poziv Ministarstva prijavljeno je ukupno 198 projekata, dok je po pozivu za nabolju opštinsku upravu stiglo 38 prijava.