OSMACI SU DANAS POLAGALI ZAVRŠNI TEST IZ SRPSKOG JEZIKA ZA UPIS U SREDNJE ŠKOLE

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji danas su polagali završni ispit na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja iz srpskog, odnosno maternjeg jezika.

Kako je istakao predsednik Aktiva osnovnih škola Jablaničkog okruga Dejan Cakić zadaci su kao i ovih godina bili razvrstani po težini na osnovne, srednje i na napredne. Ukupno je u Srbiji završni ispit polagalo 66.670 učenika osmog razreda, a na području Jablaničkog okruga njih 1826. Završni ispit je počeo u 9 i trajao do 11 sati i sprovoden je u isto vreme u celoj Srbiji.

Učenici su bili  dužni da u školu dođu najkasnije sat vremena pre početka ispita, kaže Cakić.

Na test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika oni su morali da ponesu hemijsku olovku koja piše plavom bojom (ne olovku „piši briši“), grafitnu olovku i gumicu.

Sa sobom su bili dužni da ponesu i đačku knjižicu, obrazac sa identifikacionim nalepnicama, kao i pribor za rad.

Kako je istakao Cakić ove godine je za nijansu veći broj učenika u Republici Srbiji u odnosu na prošlu, jer od 1826 učenika koji su priojavljeni za polaganje završnog ispizta ima slobodnih mesta u srednjim školama ima 2058 tako da će svi osmaci zavisno od bodova biti upisani u određenu školu. On je istovremeno istakao da prilikom popune liste želja učenici i roditelji u saradnji sa nastavnikom mogu popuniti listu želja sa 20 obrazovnih profila.

Cakić dodaje da će za sat, sat i po po završetku testa rešenja biti objavljena na portalu moja srednja škola, kao i na portalu matične škole.

Polaganje završnog ispita nadgledala je i komisija sastavljena od 5 dežurnih nastavnika iz drugih škola i super vizor i na taj način osigurana je bezbednost celog procesa, testovi su kako je kazao Cakić bili zapakovani i otvoreni komisijski.

Osmaci su uglavnom bili zadovoljni onim što su uradili na testu iz maternjeg jezika.

Sutra će osmaci od 9 do 11 sati raditi test iz matematike, a u četvrtak će rešavati zadatke iz izbornog predmeta. Kako kaže Cakić ove godine najviše su se đaci opredelili za bilologiju, geografiju i istoriju, a najmanje za fiziku i hemiju.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do 8 sati ujutru, konačni 25 juna, 26. i 27. juna popunjavaće se lista želja, a 2. jula biće objavljen konačni raspored po školama,  4. jula biće objavljen spisak učenika koji su upisani u drugom krugu.

OŠ Milutin SmiljkovićPrijemni ispit