Otkrivena spomen ploča u čast porodice Vlajčić

U Leskovačkom kulturnom centru otkrivena je spomen ploča u čast porodice Vlajčić, koja je 1926. godine podigla zdanje u kome je smeštena ova ustanova.

Vlajčići su nekadašnji industrijalci, pioniri hemijske industrije, čiji je rad obeležio Zlatno doba Leskovca.

Otkrivanju ploče prisustvovali su potomci ove porodice, a u ime svih obratio se Slobodan Vlajčić sin Vidoja Vlajčića, unuk Todora i praunuk Jovana Vlajčića.

 „Zahvaljujem se na pruženoj mogućnosti da se podsetimo šta su sve naši preci činili. Iako ne živimo u gradu na Veternici, oni su nam ugradili ljubav prema njemu“,  rekao je Slobodan Vlajčić.

 „Zlatno doba Leskovca je period koji Leskovčani mahom dobro poznaju i sećaju ga se kao značajnog perioda našeg malog, a opet tako velikog grada. Tada je Leskovac bio privredni, trgovački i kulturni centar i jedan od gradova sa najdinamičnijim razvojem u tadašnjoj Evropi. Jedna od porodica čiji je rad obeležio doba Srpskog Mančestera, je porodica Vlajčić. Ucrtavši veliki trag u hemijsku industriju Leskovca u to vreme, Jovan Vlajčić i sinovi podižu fabriku u zgradi gde se trenutno nalazimo. Nekadašnja „Kaloderma“ danas je sedište kulture u našem gradu, dom Leskovačkom kulturnom centru, instituciji nadaleko čuvenoj po svom kvalitetu. Iako Vlajčići više ne žive u Leskovcu, njihovo ime će zauvek ostati uklesano u istoriji našeg grada. Kao što ćemo u ovoj zgradi i mi stvarati istoriju za buduća pokolenja. Ova ploča, koja se danas otkriva je znak pažnje i posveta ovoj porodici industrijalaca“, rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović.

„Ideja koja se rodila pre nekoliko godina danas dobija epilog. Završavamo sa jednom lepom pričom o porodici Vlajčić i ja im se danas zahvaljujem na donaciji koju su nam dali, a to je aparat za digitalnu štampu. Spomen ploča je mali znak zahvalnosti i znak podsećanja Leskovčanima da su Vlajčići sagradili ovu zgradu između dva svetska rata“, kazala je Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.