Otvorena izložba članova SANU u Leskovcu

U Leskovačkom kulturnom centru sinoć je otvorena Izložba „Umetnička zbirka Srpske akademije nauka i umetnosti – likovni umetnici akademici“.

Postavka obuhvata 40 radova najznačajnijih slikara i vajara – članova Srpske akademije nauka i umetnosti od njenog osnivanja do danas. Inače, radi se o izložbi koja je priređena povodom 175 godina postojanja SANU, a do sada je bila predstavljena u 13 gradova Srbije.

,,Krajem 70-ih godina 20. veka definisana je umetnička zbirka Srpske akademije nauka i imetnosti. Ona poseduje likovna dela rađena u različitim tehnikama. Postavku čini 50 odabranih dela koja putuju po Srbiji, ali, na žalost, zbog nedostatka prostora, Leskovčani mogu da vide samo 40. Istorijska i umetnička vrednost ove izložbe je neizreciva. Ona predstavlja siže najistaknutijih likovnih umetnika Srbije“, istakao je na otvaranju izložbe u prepunoj galeriji leskovačkog Kulturnog centra, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Otvarajući izložbu Upravnik Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti Dušan Otašević, rekao je da je SANU kroz ovu izložbu predstavila samo jedan deo svoje bogate kolekcije. Od osnivanja Društva srpske slovesnosti 1841., i kasnije preko Srpskog učenog društva Kraljevske Akademije do današnje Srpske Akademije Nauka i Umetnosti, prikupljana su dela za ovu bogatu zbirku, kazao je Otašević.

Kroz ovu postavku svi posetioci Leskovačkog kulturnog centra moći će do 17. maja da se upoznaju sa delima najistaknutijih srpskih slikara, kroz izložbu „Umetnička zbirka Srpske akademije nauka i umetnosti – likovni umetnici akademici“ koja obuhvata slike, crteže, grafike i skulpture naših najistaknutijih umetnika.