OVOGODIŠNJI SISTEMATSKI PREGLED PRED POLAZAK U ŠKOLU POKAZAO POVEĆAN BROJ DECE SA ODSTUPANJIMA U GOVORU

Svakog dana je sve više dece sa raznim odstupanjima u govoru i jeziku, istakla je gostujući na TV 4S logoped Dečjeg dispanzera Marina Grbović. Kad roditelji to primete, najčešće ne znaju kome da se obrate i ne znaju kad je pravo vreme da se potraži pomoć. Tada roditelji, u većini slučajeva, čuju „dobronamerne savete” rodbine koja navodi kao primer znane i neznane rođake koji su takođe imali probleme u ranom detinjstvu ali su ih kasnije spontano prevazišli. Ti „saveti” najčešće uljuljkaju roditelje, tako da do prvog kontakta sa logopedom dolazi veoma kasno tek pred polazak u školu u vidu obaveznog testiranja. Nažalost, izgubljeno je dragoceno vreme.

Marina Grbović ističe da je ovogodišnji sistematski pregled pred polazak u školu pokazao povećan brojh mališana sa odstupanjima u govoru i jeziku, a ona to objašnjava nedostatkom komunikacije roditelja sa decom i preteranom upotrebom računara i mobilnih telefona.

Ono što mnogi ne znaju jeste čime se sve bavi logoped i koje je njegovo polje delovanja. Logoped je stručnjak koji se bavi problemima govora, jezika i glasa. Znači, ne bavi se samo korekcijom izgovora određenih glasova što je uvreženo mišljenje, već se bavi i stimulacijom i korekcijom celokupnog govorno-jezičkog razvoja, čitanja, pisanja, problemima u učenju, kao i problemima glasa, zaključuje  Marina Grbović i poziva roditelje da čim uoče neko odstupanje u govoru dodju kod stručnjaka koji će raditi zajedno sa porodicom da se ono otkloni.

Čuvajmo zdravljelogoped