POČEO PROBNI RAD PRVE KOMPONENTE POSTROJENJA ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

Danas je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sa saradnicima obišao Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda povodom puštanja u probni rad Linije vode, za šta je preko Ministarstva za zaštitu životne sredine obezbeđeno 42,5 miliona dinara. Kako je rečeno probni rad će trajati  9 meseci.

Pre toga je uspešno izgrađen kolektor u koji je Vlada Republike Srbije uložila 464 miliona dinara, za projekat izgradnje Linije vode bilo je 10,4 miliona evra, dok je izgradnja Linije mulja koštala 497,5 miliona dinara.

Kako je istakao Cvetanović grad Leskovac je ponosan što je zajedničkim snagama zahvaljujući velikoj podršci resornog ministarstva ali i ogromnom zalaganju saradnika zaduženih za ove projekte, uspeo da se uvrsti  u red ekološki odgovornih gradova.

Aleksandar Đorđević, predstavnik Ministarstva za zaštitu životne sredine je kazao da je mali broj lokalnih samouprava koje istovremeno imaju i pitanje otpada i otpadnih voda. Među njima je Subotica, Šabac, a sada i Leskovac.

Maja Milošević Milojić, direktor jedinice za implementaciju projekta „Upravljanje otpadnim vodama na teritoriji grada Leskovca“ podvukla je da je ovo završna faza procesa izgradnje Kolektora za prečišćavanje otpadnih voda čime će se stvoriti prihvatljivi i standardizovani uslovi za potpuno očuvanje životne sredine.

U međuvremenu, kako je rečeno odrađeno je spajanje industrijskog kolektora koji je bio prekinut na delu kanala Bara tako da je sva otpadna voda iz Bratmilovca, naselja Ančiki i Bobišta išla u kanal Bara godinama zbog nefunkcionisanja glavnog kolektora.