POČETAK REALIZACIJE RAZVOJNIH PROJEKATA ZA EKONOMSKI I TURISTIČKI POTENCIJAL JUGA SRBIJE

Danas je održana sednica Međuresorne radne grupe za uređenje i razvoj južne Srbije u Vizitorskom centru Teodora u Lebanu kod Caričinog grada.

Po uzoru na uspešno sprovođenje niza projekata za revitalizaciju zapadne Srbije (Ovčarsko-Kablarske klisure), 21. oktobra 2021. god. je osnovana Međuresorna radna grupa za uređenje i razvoj južne Srbije na teritoriji grada Leskovca i Prokuplja i opština Kuršumlija, Lebane, Medveđa i Bojnik (MTTT, MZŽS, MGSI, MPŠV, MKI, Min privrede, RAS, JP Putevi, KUJU, PKS, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Jablanički i Toplički upravni okrug).
Cilj njenog rada je identifikacija, priprema i realizacija prioritetnih projekata iz oblasti turizma, životne sredine i infrastrukture, najbitnijih za ovaj deo Srbije.

Područje južne Srbije je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti. Bogato je termalnim izvorima sa lekovitom vodom i blatom u Prolom banji, Lukovskoj banji i Sijarinskoj banji. Na magičnoj Radan planini nalazi se jedan od retkih prirodnih fenomena koji je dobijen erozijom zemljišta (Đavolja Varoš) jedinstveno i značajno kulturno istorijsko nasleđe ogleda se u arheološkim nalazištima Pločnik kod Prokuplja i Caričin grad kod Lebana, ali i u mnogim sakralnim i memorijalnim objektima.

Imajući u vidu da područje južne Srbije ima potencijal da postane značajna zdravstvena, kulturna i turistička destinacija kao i prirodna oaza za turiste svih profila, radna grupa je identifikovala listu prioritetnih projekata koji će zaokružiti sadržaj i ponudu ovog regiona i biti realizovani u tekućoj godini. U saradnji sa RAS intenzivno se radi na privlačenju investitora koji će zaposliti više stotina žitelja ovog dela dela Srbije.

Ukupna vrednost projekata prve faze iznosi 13 milijardi RSD i oni su:

Put preko Radan planine – povezaće Jablanički i Toplički okrug, samim tim i Caričin grad, Sijarinsku banju, Prolom banju, Đavolju Varoš, Kuršumlijsku i Lukovsku banju i arheološko nalazište Pločnik. Realizacijom ovog puta duplo će se skratiti vreme dosadašnjeg putovanja i spojiće se dva okruga Jablanički i Toplički.

Biopostrojenje u Lebanu, prvo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Srbiji sa botaničkom baštom, kao ogledni projekat i atrakcija kako za stručnu javnost tako i za turistički potencijal kraja.

Caričin grad, predviđeni su radovi na konzervaciji, restauraciji, infrastrukturnom opremanju i uređenju lokaliteta, kako bi se kvalifikovao za Unesko listu.

Vidikovac na brdu Hisar u Leskovcu – projekat obuhvata proširenje i uređenje postojećeg vidikovca, postavljanje zastora, ugradnju klupa i postavljanje rekvizita, osmatračnice i ostalog rekreativnog sadržaja za školski program

Otvoreni amfiteatar u Bojniku – centralni plato ispred sportske hale u Bojniku kao lokacija za organizovanje kulturno-turističkih manifestacija za privlačenje turista i posetilaca.

Letnja pozornica na citadeli Hisar u Prokuplju – uređenje pešačke staze do tvrđave, osvetljenje i postavljanje sadržaja u turističke svrhe. Uređenje letnje pozornice sa 150 mesta.

Čista Srbija u Leskovcu i Prokuplju – izgradnja komunalne infrastrukture i infrastrukture za odlaganje komunalnog i čvrstog otpada u Republici Srbiji.
Park Čukljenik u lebanu – projekat izgradnje turističko rekreativnog parka

Čukljenik na 44 ha u 6 zona: avanturistički park za decu, gradsko izletište, sportske, pešačke i biciklističke staze.

Sijarinska banja kod Medveđe – rekonstrukcija KC Sijarinska banja, amfiteatra, parkinga, saobraćajnice, platoa, škola, kao i potpuno uređenje Rimskog kupatila. Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže.

Gejzer RH centar kod Medveđe – nakon uspešno završene prve faze , izgradnja modernog spa centra, krenuće se sa kmpletnom rekonstrukcijom rekreacionog i zdravstvenog kompleksa Gejzer.

Put Leskovac-Bojnik – deonica DP IIA reda broj 226, koji povezuje Toplički i Jablanički okrug ukupne dužine oko 1,6 km.

Planinarski dom Dobra Voda u Bojniku – planinarski dom sa pratećom turističkom infrastrukturom i drugi smeštajni kapaciteti sa uređenim prostorom za kampovanje i rekreaciju, što predstavlja značajan potencijal za razvoj individualnih turističkih kapaciteta.