PODRŠKA ZA VLASOTINAČKE POLJOPRIVREDNIKE IZ LOKALNOG FONDA

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije opštine Vlasotince koji se bave stočarstvom, mogu do 28.marta da konkurišu za sredstva kod Lokalnog fonda za razvoj poljoprivrede. Oni mogu maksimalno da dobiju 250.000 dinara. Opština Vlasotince daje bespovratno 20%, a ostali iznos se vraća u roku od tri godine, bez kamate i to po sledećem rasporedu: u prvoj godini se vraća 10% pozajmljenog iznosa i to šest meseci od nabavke, u drugoj 30% kvartalno i u trećoj 40%, takođe kvartalno. Ovo je rečeno na info sesiji koju su organizovali opština Vlasotince, Fondacija „Ana i Vlade Divac, Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i druge partnerske organizacije, povodom konkursa raspisanog u okviru lokalnog fonda za razvoj.

Opština Vlasotince opredelila se je ove godine da kroz lokalni fond ulaže u stočarstvo jer je ono trenutno najugroženija grana poljoprivrede, kako u Srbiji, tako i u Vlasotincu. Uz redovne podsticaje koje daje lokalna samouprava, ovo je dobra šansa za povoljno ulaganje i pozivam vas da iskoristite ovu mogućnost – rekao je pomoćnik predsednika opštine Nebojša Stojanović.

U ime Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, Jelena Pavlović je pojasnila da se dokumentacija podnosi na adresu centra i da sve nejasnoće mogu razjasniti pozivom ili odlaskom u ovu organizaciju čije je sedište u Leskovcu, uz prethodne konsultacije sa nadležnima u opštini Vlasotince, koji će pružati potrebnu podršku.

U ovogodišnjem konkursu na raspolaganju je 3.000.000 dinara, od kojih je opština Vlasotince obezbedila 2.000.000, a partneri 1.000.000 dinara. Milijan Maraš, u ime Fondacije Ana i Vlade Divac pojasnio je uslove konkursa i naglasio da je su uslovi konkurisanja kod lokalnog fonda izuzetno povoljni.

Verujem da će fond zaživeti i da će poljoprivrednici ovog kraja koristiti njegove povoljnosti. Fondovi su kreirani tako da budu fleksibilni i odgovore potrebama za finansiranjem koje ne postoje preko drugih programa podrški i subvencija – rekao je Maraš.

Sve informacije o konkursu nalaze se na sajtu opštine Vlasotince, kao i na sajtu Divac fondacije.

Od 2020. uz podršku USAID-a lokalni fondovi ove vrste osnovani su u 13 gradova i opština, a u naredne tri godine planirano je da bude osnovano još njih 10.

POLJOPRIVREDA