POLAGANJEM VENACA OBELEŽEN DAN SEĆANJA NA ŽRTVE NATO BOMBARDOVANJA 1999. GODINE

Na dvadeset četvrtu godišnjicu početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju položeni su venci na spomenik palim borcima u sukobima i NATO agresiji 1990-1999.

U ime grada Leskovca venac je položio gradonačelnik Goran Cvetanović, a prisutnima se obratio član Gradskog veća Andrija Atanasković.

„Pre 24 godine krenuo je brutalan, jeziv, užasan, zločinački i neljudski napad na jednu malu zemlju. Vazdušni udari su izvršeni od strane devetnaest članica NATO saveza.U bombardovanju koje je trajalo 78 dana, prema različitim procenama, stradalo je oko 3000 ljudi, pripadnika snaga bezbednosti i civila. Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom tih 11 sedmica agresije nije našao na meti. NATO je izvršio 2.300 udara. Našoj zemlji je naneta velika šteta, mnogi privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove i spomenici kulture teško su bili oštećeni.

I naš grad je pretrpeo brojne žrtve, zato je nakon 20 godina od NATO agresije podignut ovaj spomenik posvećen stradalima u sukobima i NATO agresiji 1990-1999 godine.

To je bila obaveza grada Leskovca prema onima koji su dali najvrednije, svoje živote. 24 godine su prošle, ali naše sećanje na te nesrećne dane nikada neće proći. Rane i dalje bole i nikada neće biti zalečene zbog strašne tragedije koju smo pretrpeli i života koje smo izgubili“, istakao je Atanasković.

Pored delegacije grada Leskovca, vence su položili predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Organizacije boraca veterana rata 1991-1999, gradskog odbora SUBNOR-a.

Podsećamo, bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije, započeto 24. marta, okončano je 10. juna 1999. godine usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Dan ranije predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO saveza u Kumanovu potpisali su Vojno-tehnički sporazum koji je predviđao povlačenje snaga VJ sa Kosova i Metohije i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

NATO AGRESIJANATO BOMBARDOVANJE