POLJOPRIVREDNA SAVETODAVNA I STRUČNA SLUŽBA LESKOVAC DANAS U DRAGOVCU KOD BOJNIKA ORGANIZOVALA RADIONICU O PRAVILNOJ REZIDBI VIŠANJA

Višnja je u Jablaničkom okrugu dominantna voćna vrsta i od ove voćne kulture egzistiraju mnoge porodice , kazao je savetodavac PSSS-a Aleksandrar Mitić. On je dodao da je cilj radionice da se poljoprivredni proizvođači upoznaju sa načinom rezidbe koja se izvodi u ovom periodu godine i koju treba izvesti pravilno kako bi i rod višanja bio veći i kvalitetniji.

Mitić napominje  da se zasadi višanja orezuju po pravilu  piramidalno ili po principu takozvane ,,riblje kosti“ kako bi se ostavio na svakom stablu dovoljan prostor za pravilan rast i razvoj ploda, a sve ovo će uticati i na prinose ove voćne vrste. Slavoljub Jovanović iz Dragovca u čijem se voćnjaku koji se prostire na površini od jednog hektara organizovala ova radionica ističe da ova voćna vrsta zahteva kontinuirani rad, a da bi ova proizvodnja teško opstala bez pomoći države I lokalne samouprave.

Predsednik budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede opštine Bojnik Ivica Jovanović kaže da je na području Bojnika registrovano oko 500 hektara zasada višanja. On dodaje da je prošle godine za voćarstvo izdvojena suma subvencija od 3 miliona dinara u vidu povraćaja 80 odsto  sredstava  za kupovinu sertifikovanog sadnog materijala.Jovanović podvači da je na ovaj način opština Bojnik pokazala svoju brigu o razvoju ove grane voćarstva.

Ovoj radionici prisustvovao je zavidan broj zainteresovanih poljoprivrednika koji ističu da imaju odličnu saradnju sa opštinom Bojnik I Poljoprivrednom savetodavnom I stručnom službom u Leskovcu.