POOŠTRENA KONTROLA SAOBRAĆAJNE POLICIJE KOJA SE ODNOSI NA UPOTREBU POJASEVA

Pripadnici Saobraćajne policije Policijske uprave Leskovac su u toku prošle godine otkrili 3270 slučajeva saobraćajnog prekršaja zbog nevezivanja sigurnosnog pojasa i protiv tih učesnika u saobraćaju preduzete su mere prekršajne odgovornosti.

Kako je istakao u izjavi za TV 4S komandir Saobraćajne policijske ispostave u Leskovcu Vladica Stojanović za prva dva meseca u ovoj godini kod 387 učesnika u saobraćaju otkriven je prekršaj ove vrste, i oni su procesuirani u skladu sa zakonom.

Stojanović podseća da na prednjem sedištu ne sme da se vozi lice mlađe od 12 godina ili lice koje nije sposobno da upravlja svojim postupcima. U slučaju prevoza deteta do 3 godine na zadnjem sedištu, ono se prevozi u homologovanom bezbednosnom sedištu koje je pričvršćeno za vozilo, onako kako je to predvideo proizvođač vozila ili proizvođač bezbednosnog sedišta. Međutim, dete starosti do 3 godine, može se prevoziti i na prednjem suvozačevom sedištu ali tako što će bezbednosno sedište bito pričvršćeno za vozilo, okrenuto suprotno od smera kretanja vozila i pod uslovom da to vozilo nema bezbednosni sistem vazdušnih jastuka ili da su ti sistemi isključeni za vreme prevoza tog deteta. Ukoliko je dete starije od 4 godine ono se može prevoziti u vozilu vezano sigurnosnim pojasom, i ukoliko njegova visina omogućuje da ono može biti vezano bezbednosnim pojasom, uz upotrebu homologovanog podmetača a na tom mestu mora postojati i naslon za glavu. Ukoliko se u saobraćaju na putu koristi sedište za prevoz dece koje nije po standardu, odnosno nije homologovano, prema tom učiniocu prekršaja se preduzimaju mere prekršajne odgovornosti podvlači Stojanović.

Ukoliko se dete prevozi u krilu na mestu suvozača propisana novčana kazna je od 20 do 40 hiljada dinara a ukoliko se dete prevozi u krilu vozača kazna za taj prekršaj iznosi od 100 do 120 hiljada dinara. U ta dva slučaja stavljaju se zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i dostavljaju se nadležnom Prekršajnom sudu na dalje odlučivanje.

Stojanović je kazao da će pored sprovođenja mera i aktivnosti u cilju unapređenja bezbednosti saobraćaja kroz kampanju „Veži pojas – produži život“ pripadnici Saobraćajne policije Policijske uprave Leskovac tokom ove godine pojačano preduzimati mere i aktivnosti na otkrivanju i sankcionisanju prekršaja koji čine pešaci u saobraćaju a takođe sve mere biće preduzete i na otkrivanju i sankcionisanju koji čine vozači prema pešacima.

MUPPUL