Poseta gradonačelnika pčelinjaku porodice Stanić u selu Vina ( FOTO – VIDEO )

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović danas je sa svojim saradnicima i predstavnicima medija posetio pčelinjak porodice Stanić u selu Vina.

Porodica Stanić se generacijama unazad bavi pčelarstvom, a današnji nosilac posla Dragan Stanić se pčelarstvom profesionalno bavi već dvadeset godina. Porodica Stanić na godišnjem nivou proizvede od 7 do 10 tona meda koji dalje distribuira.

„Potencijali za bavljenje pčelarstvom u Jablaničkom okrugu još uvek su nedovoljno iskorišćeni, iako je to delatnost od posebnog privrednog i ekološkog značaja. Ova ne tako popularna privredna delatnost se uglavnom razvija iz hobija, razonode, tradicije i ljubavi prema pčelama. Na primeru gospodina Stanića vidimo i da je ovo veoma unosan posao. Njemu je zato 2015. godine uručena nagrada za proizvođača godine i slobodno možemo reći da je jedan od većih pčelara na teritoriji grada“ – rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Porodica Stanić bila je i korisnik subvencija koje grad Leskovac dodeljuje. Ove godine izdvajanja za poljoprivredu iznose oko 90 miliona dinara, dok će za subvencije biti izdvojeno oko 25 miliona dinara.

Vlasnik pčelinjaka predstavio je svoje proizvode gradonačelniku i novinarima zahvalivši se gradonačelniku i lokalnoj samoupravi na brizi koju pokazuju poljoprivrednicima.

Ovaj posao je čist i unosan, može da se živi od njega i da se zaradi, kazao je pčelar Dragan Stanić i pozvao sve mlade i zainteresovane da se jave da bi im poklonio rojeve.

Stanić je seleći pčelar tako da svoje košnice postavlja na više lokacija, a neke od njih su i planina Radan i Vlasinsko jezero.

 

Pored šumskog, bagremovog i livadskog meda,proizvodi mleč, propilis i med u saću, kao i matice.

Na području Jablaničkog okruga registrovano je 24 hiljada pčelinjih društava, a od toga preko 300 pripada porodici Stanić iz Šišinca.