POVODOM 9. MAJA DANA POBEDE DANAS U LESKOVAČKOM SPOMEN PARKU POLOŽENI VENCI I CVEĆE

Polaganjem venaca kraj spomen obeležja u leskovačkom Spomen parku žrtvama fašizma i u Spomen parku obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Vence i cveća položičli su delegacija grada Leskovca na čelu sa zamenikom predsednika Gradske skupštine Oliverom Antanasijevićem i delegacije udruženja boraca ratova.

Mržnja, antisemitizam i rasizam nisu uspeli da pokore svet. Tome su doprinos dali i borci i svi rodoljubi koji su od 1941. do konačne pobede podrivali okupatorsku vlast. Naši junački preci su se na pravoj strani istorije izborili sa nepojmljivim zlom i neverovatno teškim okolnostima. Današnji dan je ponos svih slobodoljubivih naroda sveta, a najviše onih koji su za slobodu najviše žrtvovali, kazao je Antanasijević.

Dan pobede nad fašizmom je dan kada je Nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Slavi se 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe atomske bombe u Hirošimi i Nagasakiju. Naime 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel.

DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM