Pravoslavni vernici sutra slave Srđevdan

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava praznik Srđevdan.Ovaj praznik je posvećen Svetim mučenicima Sergiju i Vakhu koji su bili rimski dostojanstvenici na dvoru cara Maksimijana, a zbog pripadnosti hrišćanskoj veri i odbijanja da se poklone rimskim bogovima posečeni su u Siriji, gde je njihov kult uspostavljen i odakle se raširio po Istoku.

Sveti Sergije naročito je bio poštovan u gradu Rosafu, gde je pogubljen.Pod carem Justinijanom kult Svetih Sergija i Vakha raširio se na zapad, naročito na prostoru između Drača i današnjeg Dubrovnika, gde je, prema sačuvanim podacima, postojalo više od 15 crkava posvećenih ovim svecima.

Odatle se slavljenje Srđevdana širilo u unutrašnjost, tako da je ova slava u srednjovekovnoj Zeti bila jedna od značajnijih.

Kao zanatlijsku slavu, Srđevdan slave obućari i opančari, a srpski narod smatra da je taj dan granica između jeseni i zime.

Zemljoradnici naročito paze da na Srđevdan ne izlaze u polja, jer na taj dan ne valja orati.Zato, ukoliko imate baštu ili gajite biljke, sutra nemojte da se bavite time, odmorite.

Srđevdan pripada slavama za koje se priprema mrsna hrana, izuzev ako taj dan pada u sredu ili petak.