Predavanje „HODOČAŠĆE NA KRF – VEK OD GOLGOTE“

U prostorijama Centra za stručno usavršavanje u obrazovanju održano je predavanje  „HODOČAŠĆE NA KRF – VEK OD GOLGOTE“ na kome je govorio  Ljubomir Saramandić, kustos Srpske kuće na Krfu.

Predavanje je realizovano  povodom obeležavanja stogodišnjice stvaranja Kraljevine SHS/Jugoslavije.

,,Srpska kuća“ na Krfu posvećena je Srbima koji su boravili na tom ostrvu od 1916. do 1918. godine, a u njoj se nalazi i Počasni konzulat Srbije.Na Krfu su i brojni spomenici i obiležja posvećeni srpskoj vojsci i narodu, a na obližnjem ostrvu Vido bila je bolnica za srpske vojnike.Veliki broj srpskih ratnika sahranjen je u moru kraj tog ostrva, odnosno u „Plavoj grobnici“. Na ostrvu je od 1936. do 1939. godine izgrađena je kosturnica, na mermernim zidinama  su 1.232 kasete sa kostima ratnika koji su bili sahranjeni na 27 krfskih grobalja, a čija su imena bila poznata.Kosti 1.532 nepoznata ratnika sahranjene su u dva spoljašnja bočna kamena bunkera. Kod kosturnice je i spomenik Kameni krst, koji je 1922. godine podigao regent Aleksandar Karađorđević“.

Uvodnu reč na predavanju dao je  dr Dejan Antić, docent Departmana za istoriju Filozofskog fakultetu u Nišu.

Interaktivno predavanje „HODOČAŠĆE NA KRF – VEK OD GOLGOTE“ imalo je  nekoliko segmenta, i to:

U prvom delu bio je  kratak hronološki uvod o ovom istorijskom trenutku, jednom od najtragičnijih ali i najslavnijih u srpskoj istoriji.

U drugom delu  predstavljena je virtuelna šetnja kroz muzej uz projekciju fotografija.

Treći deo predavanja bio je  rezervisan za razgovor sa publikom i odgovore na pitanja učesnika.

U četvrtom delu prisutni su  imali  priliku da se upoznaju sa ostalim izdanjima Ljubomira Saramandića.