PREDSEDNICA VLADE ANA BRNABIĆ OBIŠLA DANAS U LEBANU RADOVE NA REKONSTRUKCIJI HOTELA I LOKALITET „CARIČIN GRAD“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obišla je danas radove na rekonstrukciji hotela „Caričin grad” i tom prilikom poručila da će država nastaviti da razvija svaki kraj naše zemlje kako bi svi građani živeli bolje.

Vrednost radova na izgradnji hotela „Caričin grad” iznosi približno 200 miliona dinara.

Hotel se nalazi u centru opštine Lebane, a privatizovan je krajem 2004. godine i u potpunosti je ruiniran.

Brnabić će kasnije posetila i istoimeno arheološko nalazište, gde je u toku izgradnja vizitorskog centra.

Stavljanje u funkciju ovog objekta je od vitalnog interesa za dalji razvoj ove opštine, ali i celog Jablaničkog i Topličkog okruga, posebno imajući u vidu blizinu arheološkog nalazišta Caričin grad.

Na ovom mestu ona je razgovarala sa predsednikom opštine Ivanom Bogdanovićem i direktorom Narodnog muzeja u Leskovcu Nebojšom Dimitrijevićem o prezentaciji ovog lokaliteta u Srbiji i van njenih granica, odnosno njegovom turističkom i kulturnom plasmanu.

Otvaranje vizitorskog centra, kako je istakla Ana Brnanić očekuje se  očekuje se u martu 2024. godine, kada će se omogućiti svim posetiocima da vide sveobuhvatnu prezentaciju ovog izuzetnog kulturnog nasleđa.

Vrednost projekta iznosi 194 miliona dinara, a finansira ga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preko Programa integralnog razvoja.

Predsednik opštine Lebane Ivan Bogdanović istakao je zadovoljstvo što Vlada Srbije daje podršku ovoj lokalnoj samoupravi. To dokazuje da je od septembra do sada već dosta urađeno na Vizitorskom centru. Ova opština je inače i primer dobre prakse kada su u pitanju brojni projekti koje priprema i realizuje njen projektni tim.

Caričin grad (Justiniana Prima) predstavlja jedan od najbolje sačuvanih ranovizantijskih gradova, klasifikovan kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju.

Republika Srbija započela je proces upisa Caričinog grada na Uneskovu Listu svetske baštine 2010. godine, stavljanjem na preliminarnu listu.

CARIČIN GRADIVAN BOGDANOVIĆPREMIJERKA ANA BRNABIĆ