PREDSEDNIK OPŠTINE MEDVEĐA NEBOJŠA ARSIĆ NASTAVIO AKCIJU OBILASKA USTANOVA

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić je sa svojim zamenikom Goranom Ivanovićem obišao Opštinsku biblioteku “Petar Petrović Njegoš”. Ova ustanova kulture osnovana je davne 1996. godine i smeštena je u zgradi  Kulturnog centra. Tokom posete, a u razgovoru sa v.d. direktorom biblioteke Tijanom Pejić, bilo je reči o rešavanju problema postojećih prostorija koje ne zadovoljavaju u potpunosti skladištenje celokupne građe biblioteke.

Biblioteka raspolaže fondom od preko 40.000 bibliografskih jedinica iz svih oblasti  stvaralaštva i svake godine nabavlja novi fond. To su dela domaće i svetske književnosti, ali značajno mesto ima Zavičajni fond i Legat Dobrosava Turovića  koji sadrži bogate zbirke fotografija, plakata, razglednica, kartografske građe, stare tapije i spiskove doseljavanja, prepise iz bugarskih i crnogorskih  crkvenih i matičnih knjiga rođenih. U toku je sređivanje prostorije u kojoj će biti smešten Legat u osnivanju pri ovoj biblioteci, a planira se i stvaranje Hilandarskog kutka sa donacijama knjiga iz Hilandara.

Opštinska biblioteka za naredni period ima u planu digitalizovanje sakupljene građe pok. Dobrosava Turovića, koju je zaveštao ovoj biblioteci dok je bio živ. Kako bi ona bila dostupna što širem krugu korisnika u zemlji i inostranstvu i bila zaštićena i sačuvana, neophodno je njegovu prepisku sačuvati u digitalnoj formi. Biblioteka različitim oblicima delovanja podstiče kod svih kategorija stanovništva, (počev od najmanjeg uzrasta i dece predškolskog uzrasta – putem radionica, a zatim i kod školaraca – kroz literalna takmičenja), korišćenje biblioteke i bibliotečko – informacione građe i izvora.

ArsićMEDVEĐAUSTANOVE