Predsednik Rusije Vladimir Putin boravi u poseti Srbiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je danas na Aerodromu „Nikola Tesla“ predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, koji je doputovao u zvaničnu posetu našoj zemlji.

Foto – Info biro

 

 

 

 

 

 

Putinu je na beogradskom aerodromu priređen svečani doček, uz crveni tepih i postrojenu Gardu Vojske Srbije, kojem su prisustvovali i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin i ambasador Srbije u Rusiji Slavenko Terzić.

Dvojicu državnika su  na Groblju oslobodiocima Beograda 1944. dočekali počasni bataljon Garde i orkestar Vojske Srbije, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, kao i veliki broj okupljenih građana koji su pristigli iz cele Srbije.

 

Uz intoniranje himni dveju zemalja, Vučić i Putin su najpre položili vence na Spomenik oslobodiocima Beograda 1944.Vučić i Putin su, zatim, položili vence i na Spomenik Crvenoarmejcu, koji je podignut u čast ruskih vojnika palih za slobodu Beograda.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić priredio je svečani doček za predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina ispred Palate Srbija, uz deset počasnih plotuna, intoniranje himne dveju država i smotru počasne garde.Dočeku su sa srpske strane prisustvovali i premijerka Srbije Ana Brnabić i ministri u Vladi Republike Srbije, a sa ruske, između ostalih, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, ministar energetike Aleksandar Novak i direktor „Gasproma“ Aleksej Miler.

Vučić i Putin su se zatim uputili na sastanak u užem formatu.Na putu do sale za sastanak, ruski predsednik obišao je, u društvu svog domaćina predsednika Vučića, izložbu „Srpsko-ruske veze u dokumentima Arhiva Srbije 1804–1918″.

Dvojica državnika prvo su razgovarala u četiri oka, nakon čega su se razgovoru pridružile delegacije u užem formatu. Nakon toga održan je sastanak delegacija dveju zemalja i potpisan čitav niz dokumenata.Potpisan je 21 sporazum, trećina iz oblasti inovacija i digitalizacije.

Zatim je upriličena i svečanost uručenja Ordena Aleksandra Nevskog. Vladimir Putin uručio je Aleksandru Vučiću Orden Aleksandra Nevskog, kojim ga je odlikovao na Božić.

Iskreno mi je drago što uručujem visoki orden Rusije predsedniku Srbije – rekao je predsednik Ruske Federacije.On je podsetio da se Aleksandar Nevski posebno poštuje u Rusiji i da su to odlikovanje ranije poneli i istaknuti Srbi kao što su Miloš Obrenović i Nikola Pašić.

,,Ovu nagradu želeo bih da posvetim ocu i porodici Vučić iz malog sela Čipuljić iz kojeg su stanovnici uvek voleli Rusiju. Ovo je ogromna čast, zahvalio bih se narodu Srbije koji je podržao politiku nezavisne i slobodne Srbije, politiku ne lakih, već ozbiljnih i odgovornih korakaoca. osebno mojoj deci koja su mnogo toga izdržala i uvek bila uz svog oca, posebno zagrljaj i ljubav šaljem Danilu i Milici i veliko srce za malog Vukana“,  kazao je predsednik Srbije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji boravi u poseti Srbiji, od srpskog predsednika Aleksnadra Vučića je  dobio specijalan poklon – tromesečno štene šarplaninca.