PREDSTAVNICI MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE I GRADA LESKOVCA ODRŽALI SASTANAK SA PROIZVOĐAČIMA PARADAJZA

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević je kazao da je sa poljoprivrednim proizvođačima održan sadržajan sastanak na kojem je konstatovano da situacija nije povoljna, ali je pronađen strateški i dugoročan način rešavanja problema koji je nastao zbog velike ponude, a manje potražnje.

Zaključeno je da će se ovaj izazov prevazići za nekoliko dana, izvoz paradajza ka Grčkoj je počeo, a uskoro kreće izvoz u Crnu Goru i Hrvatsku. Skupština Republike Srbije je nedavno na predlog Ministarstva poljoprivrede usvojila Zakon o zaštiti poljoprivrednih proizvoda odnosno uopšte određivanju referentnih cena, a kako je kazao Stanojević na ovaj način omogućiće se  da od iduće budžetske godine tržište poljoprivrednih proizvoda bude sveobuhvatno regulisano. Istovremeno na sastanku je, kako je kazao Stanojević odlučeno da se pristupi izradi strategije koja će na dugoročan način odrediti proizvodnju i plasman proizvoda.

Aleksandar Bogićević, pomoćnik ministra poljoprivrede istakao je da Leskovac ima svoju tradiciju i ozbiljne i velike proizvođače sa proizvodnjom povrća na nekoliko hektara. Njihovo nezadovoljstvo je donekle opravdano, a izlaz iz ovakve situacije po njemu je da se uradi strategija proizvodnje i plasmana povrća.

Poljoprivrednik Aleksandar Kocić je govorio u ime proizvođača paradajza i istakao da su sa zaposlenima u Ministarstvu pričali o više problema u poljoprivredi, kao i da je dogovoreno da se oni uključe u strateški plan, da se ubuduće pita i struka i nauka i poljoprivrednici sa svojim iskustvom kako bi se obezbedila sigurnost i budućnost za voćare i povrtare. On se zahvalio predstavnicima ministarstva i grada Leskovca uz konstataciju da veruje da će problem biti rešen.

Načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić, zahvalio se predstavnicima Ministarstva na brzoj reakciji i naglasio da su poljoprivrednici nakon sastanka izašli zadovoljniji zbog cele situacije i dodao da se zasićenje javilo zbog velike količine paradajza na tržištu i da veruje da će sve doći na svoje mesto nakon izvoza.

Kako je još jednom zaključeno na pres konferenciji Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je otvoreno za sve sugestije i nezadovoljstvo poljoprivrednika i da se samo kroz konstruktivne razgovore mogu rešiti svi problemi.