Premijera predstave „Prva žurka“ u okviru projekta “ Da se bolje razumemo „

U okviru projekta za jačanje nacionalnih manjina u Srbiji, pod nazivom „Da se bolje razumemo“, sinoć je u Kulturnom centru u Medveđi održana premijera predstave, koja je samo jedna u nizu sprovedenih aktivnosti po projektu.

Projekat „Da se bolje razumemo“ sprovodi opština Medveđa, uz finansijsku podršku zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope. Ukupna vrednost projekta je 15.820 evra, a učešće opštine Medveđa je 1.582 evra.

Na samom početku prisutnima se obratio predsednik opštine Medveđa,  Nebojša Arsić koji je istakao da su predstava i sve realizovane aktivnosti po projektu „Da se bolje razumemo“ mnogo značajnije od odobrenih sredstava.

„Poenta i suština ovog projekta je mnogo više od tog materijalnog dela, kojim ćemo svakako doprineti da naš suživot bude bolji i omogućiti efikasniji rad kako u prenosu skupštine, tako i kod različitih kulturno umetničkih sadržaja u kojima učestvuju i albanci i srbi.

Iako je projektom nabavljena opreme za simultano prevođenje, održane obuke i obezbeđeni srpsko/albanski i albansko/srpski rečnici, glavna poruka koju želimo da prenesemo ovim projektom je da opština Medveđa, brine podjednako za sve svoje građane, bili to srbi, albanci ili romi. Ovim poručujemo da je Medveđa pravi primer sredine u kojoj žive građani različitih nacionalnosti i u kojoj svi dobro sarađuju. Medveđa je dom za sve naše stanovnike bez obzira koje su nacionalnosti jer su ravnopravni stanovnici države Srbije.“

Ulaz je bio besplatan, a gromoglasni aplauz u prepunoj sali pokazao je da se građani Medveđe savršeno razumeju bez obzira kojim jezikom govorili.