PREMIJERKA ANA BRNABIĆ POSETILA ARHEOLOŠKI LOKALITET HISAR

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić danas su u poseti Jablaničkom okrugu.

Na početku posete Brnabić i Vesić obišli su park prirode i arheološki lokalitet Hisar u Leskovcu.

Kako je u razgovoru sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem, direktorom JP Urbanizam i izgradnju Novicom Nikolićem i direktorom Narodnog muzeja Nebojšom Dimitrijevićem zaključeno, Arheološki lokalitet Hisar zauzima dominantan položaj iznad samog grada Leskovca, ali i velikog dela Leskovačke kotline. Zahvaljujući tako povoljnom strategijskom položaju, naseljavan je od neolita do danas.

Legenda kaže da je u neka davna vremena na Hisaru postojao dvorac i utvrđenje, te je tako naselje Podvrce dobilo svoje ime.

Ovo je bio i povod da se porazgovara i o ulaganju u rekonstrukciju puta prema Bojniku, o povezivanju putem projekata sa susednim zemljama i drugim investicijama.

Zbog svoje arheološke vrednosti Hisar je odavno skrenuo pažnju akademske zajednice i označen je kao značajan arheološki lokalitet. Ostaci bedema, delovi posuda, novac, građevinski materijal, predmeti od metala, stakla i kostiju kao svedoci življenja na Hisaru od neolita izlazili su na svetlost dana prilikom zemljanih i građevinskih radova.

Zbog toga je asfaltirana staza u podnožju koja vodi do vrha Hisara i postavljeni stubići koji jasno ukazuju na to da je zabranjen prolaz automobilima, u danu, a vrednost ovih radova koje je finansiralo resorno ministarstvo iznosila je  18,7 miliona dinara.

Odgovarajući na  pitanja novinara premijerka Ana Brnabić je kazala da je Leskovac postao lider među gradovima u Srbiji jer ima kvalitetan tim koji stalno radi na unapređenju sveukupnog razvoja.

Na kraju posete premijerka se pohvalno izrazila o gradskom rukovodstvu koje je za poslednjih 10 godina uspelo da otvori uz pomoć investitora preko 10.000 radnih mesta.Tako da je nezaposlenost od 32 odsto spuštena na 9,8 procenata.

GRADONAČELNIK LESKOVCAHisarLESKOVACPREMIJERKA ANA BRNABIĆ