PREVENTIVNI INTERNISTIČKI I LABORATORIJSKI PREGLEDI U ORGANIZACIJI OPŠTE BOLNICE I DOMA ZDRAVLJA U LESKOVCU

Kako podaci Svetske zdravstvene organizacije pokazuju, moguće je sprečiti čak 80% hroničnih oboljenja ako se otkriju na vreme.

Ranim otkrivanjem moguća je brza reakcija koja može da umanji ili potpuno otkloni zdravstvene smetnje, kao i dalje razvijanje bolesti. Kako mnoga oboljenja nisu praćena očiglednim simptomima, pregled lekara je neophodan za ranu dijagnozu.

Kako podvlače lekari bolje je primetiti problem na vreme, stoga svako mora znati da samo zato što se oseća zdravo ne znači i da jeste.

Danas su u Domu zdravlja u organizaciji ove zdravstvene ustanove i Opšte bolnice Leskovac rađeni preventivni internistički, kardiološki pregledi i laboratorijske analize.

Dr Nikola Kocić, internista Opšte bolnice u Leskovcu ističe da su ovi pregledi počeli u 8 sati i da će trajati do 16 časova, a da će se u istom vremenskom intervalu rad na preventivi nastaviti i sutra. Do 13 sati pregledano je preko 70 pacijenata.

Dr Kocić ističe da su kardiovaskularne bolesti jako rasprostranjene i da ljudi koji imaju povišen krvni pritisak, bolove u grudima ili povišen nivo šećera u krvi neodložno dođu prvo kod izabranog lekara koji će ih uputiti kod interniste.On dodaje da je veoma važan timski rad izabranog lekara i interniste i kardiologa, a u ovom procesu je nezaobilazna i laboratorijska dijagnostika.

On napominje da smo po kardiovaskularnim bolestima u samom vrhu u svetu čemu doprinosi stres i ubrzan tempo života.

Dr Nikola Kocić je uputio apel da se građani u većem broju javljaju preventivno svom izabranom lekaru koji prati njihovo zdravstveno stanje i koji će ih u slučaju potrebe upućivati specijalistima radi daljeg lečenja.

dr Nikola Kocić internista Opšte bolniceDZ Leskovacnajveće bogatstvoOB Leskovaczdravlje