Prezentacija projekta „Da se bolje razumemo“ u Medveđi

Na konferenciji za novinare, koja je održana u prostorijama opštine Medveđa, prikazana je prezentacija projekta „Da se bolje razumemo“ odobrenog opštini Medveđa od strane Saveta Evrope koji pruža podršku u osnaživanju prava pripadnika nacionalnih manjina.

Konferenciji za novinare prisustvovali su: predsednika opštine Medveđa dr Nebojša Arsić i koordinatori projekta Mirsada Bejić i Marija Cvetković, koja se obratila i pozdravila prisutne, rekavši da projekat „Da se bolje razumemo“ finansira Savet Evrope u iznosu od 15.820 eura, uz učešće opštine Medveđa.

„Kroz ovaj projekat nabavili smo opremu za simultano prevođenje, obnovili računarsku opremu koja je neophodna za rad prevodioca a od danas kreće trodnevna obuka. U sklopu ovog projekta početkom marta meseca, u Domu kulture u Medveđi, biće odigrana i jedna  multietnička predstava koja takođe nosi naziv „Da se bolje razumemo“– kazala je Marija Cvetković, koordinator projekta.

Opšti cilj projekta je da doprinese jačanju zaštite pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji. Projektom nastojimo da sačuvamo jezičko nasleđe i identitet, kao i očuvanje manjinskih i regionalnih jezika, najpre kroz nabavku opreme za simultani prevod, a potom kroz obuku za simultano prevođenje. Nabavljena oprema za simultani prevod koristiće se za organizovanje manifestacije nacionalnih manjina kao što su Dani dijaspore, 1. maj Tupale, Zavičajni susreti i druge manifestacije kulturno zabavnog karatera u školama i predškolskim ustanovama na teritoriji opštine Medveđa. Oprema će koristiti i prilikom održavanja sednica Skupštine opštine Medveđa za simultano prevođenje odbornika, rečeno je na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja projekta „Da se bolje razumemo“.

,,Ovo je jedan odličan projekat, pogotovo kada je reč o ovoj temi, osnaživanje prava pripadnika nacionalnih manjina. Pored svih prirodnih bogatsva u našoj opštini, koja su zaista velika, uvek ističem da su stanovnici Gornje Jablanice, bilo koje vere i nacije, naše najveće bogatstvo. Ovom prilikom zahavljujem Savetu Evrope za doprinos u jačanju zaštite pripadnika nacionalnih manjina. Opština Medveđa dobila je Oskara za kvalitet iz oblasti ljudskih resursa i uticaja na društvo, tom prilikom kazao sam da je naša zajednička vizija, da zadržimo mlade u našoj opštini i da će naši multietnički odnosi biti naše najveće bogatstvo. Ovim projektom nastojimo da sačuvamo jezičko nasleđe i identitet kao i očuvanje manjinskih i regionalnih jezika. Često me novinari pitaju, da li u Medveđi postoje posebni kafići za Srbe i Albance ali sa ponosom uvek mogu da odgovorim, da u Medveđi tako nešto ne postoji već smo svi jednaki i da su čak i za stolom u tim kafićima mešovite nacije i zbog toga Medveđa može biti samo primer drugim opštinama“ – kazao je dr Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa.