PREZENTOVAN PROJEKAT „ZDRAVLJE NIJE KAMPANJA“

Ovaj projekat koji sprovodi Parlament leskovačke Medicinske škole u Leskovcu u sradanji sa Centrom za biopolitičku edukaciju iz Beograda i zdravstvenim ustanovama u Leskovcu, a pod pokrovitreljstvom Švajcarske organizacije za razvoj ima za cilj da HPV vakcinu približi adolescentima i roditeljima.

Kako je istakla učenica Medicinske škole Nina Stošić ovaj program je realizovan preko projekta „Šta nam teško“  uz podršku Tima 42, a osnovni zadatak je da se mladi informišu o prednostima HPV vakcine koja sprečava humani papiloma virus koji je sve učestaliji.

Najveći izazovi sa kojima se suočavaju adolescenti odnose se na humani papiloma virus, a on je sve prisutniji u toku reproduktivnog zdravlja, kazala je Marija Ratković iz Centra za biopolitičke studije.

Ona je dodala da je cilj ove kampanje da se razbiju predrasude kako kod mladih, tako i roditelja i da se istakne da je vakcinacija protiv ovog virusa neophodnost jer  čuva zdravlje.

Svoja iskustva na ovom predavanju prenela je i dr Slađana Cvetanović, načelnica leskovačkog Dečjeg dispanzera.

Ona je podvukla da je ova zdravstvena ustanova dobila 170 doza ove vakcine koja je namenjena školskom uzrastu od 9 do 19 godina, kako deci i mladima muškog, tako i ženskog pola. Ova vakcina se daje uz konusltaciju sa roditeljima, nema neželjenih indikacija, osim za decu koja su alergična na kvasac i kod dijabetesa gde se može dati uz konultaciju sa subspecijalistima.

Ovo je bilo izuzetno posećeno predavanje, a prisustvovali su mu zahvaljujući svojim učeničkim parlamentima učenici skoro svih srednjih škola, njihovi roditelji i nastavno osoblje.

Kako je zaključeno samo edukacijom i preventivnim merama se mogu izbeći mnoge bolesti, a u tom cilju dogovorena su slična predavanja.

Čuvajmo zdravlje