PRIHRANA PČELA PRED PROLEĆNU PAŠU JE USLOV NJIHOVOG OPSTANKA KAŽU POLJOPRIVREDNI STRUČNJACI

U našim uslovima za pčelarenje, kraj zime je najvažniji periood godine  za rad na pčelinjaku. Pčelinja društva u ovom delu godine su u mirovanju i treba im obezbediti prihranu kako bi se pripremila za prolećnu pašu. Pčelama se tokom marta  dodaje i čvrsta hrana.To su pogače, koje se prave od šećerno-mednog testa, kaže savetodavac PSSS-a u Leskovcu Nenad Stefanović .U slučaju da iz nekog razloga nismo obezbedili dovoljno hrane pojedinim društvima, takvim društvima se u proleće dodaje sirup, kada je spoljna temperatura optimalna, nikako u prohladnim danima, prvenstveno zbog nozemoze podvlači Stefanović.

Pored dovoljno meda, pčelinje društvo mora imati  i dovoljno takozvane  perge, a kako zaključuje Stefanović pčele će izlaziti iz košnica onog momenta kada dnevna temperatura dostigne preko 15 stepeni.