Prijem povodom Svetskog dana Roma

Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma koji se širom sveta obeležava 8. aprila u Svečanoj Sali grada danas je priređen prijem.

Predstavnicima romske nacionalne manjine obratila se zamenica gradonačelnika Jasmina Ranđelović čestitajući im predstojeći praznik koji će zbog Uskrsa biti obeležen u ponedeljak 9. aprila.

Prema popisu iz 2011. godine procenat Roma iznosi oko 6% mada je realan broj daleko veći. Leskovac je grad sa najvećim brojem Roma u odnosu na broj stanovnika i oni su najbrojnija nacionalna manjina, zato lokalna samouprava teži da se Romi što više uključe u društvo i da se njihov položaj unapredi, istakla je na prijemu, zamenica gradonačelnika Leskovca Jasmina Ranđelović, naglasivši da je osnova za takvo delovanje Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja Roma sa posebnim osvrtom na obrazovanje, zapošljavanje, zdravstvo i stanovanja.

U ime Doma kulture Roma sa aktivnostima koje će biti realizovane povodom obeležavanja Svetskog dana Roma koji se ove godine poklopio sa proslavom Uskrsa 8. aprila, prisutne je upoznao, direktor ove ustanove kulture Srećko Živković.

Na području grada Leskovca prema poslednjem popisu zvanično živi oko 8 hiljada pripadnika romske nacionalne manjine. Svetski dan Roma obeležava se u čast prvog svetskog kongresa Roma održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu kada je za himnu roma izabrana pesma Đlem Đelem i ustanovljena Romska zastava plavo zelene boje sa točkom u sredini.