PRIORITET U OVOJ GODINI VEĆE SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE KAŽU U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će u 2024. godini prioritet biti veća kontrola i uređenje tržišta poljoprivrednih proizvoda, kao i uređenje rada robne berze tako da primarni proizvođač bude u boljem položaju.

Tanaskovićeva je rekla i u izjavi za tv 4S prilikom posete Bojniku krajem 2023. godine da poljoprivrednike 2024. godine očekuje rekordan iznos agrarnog budžeta od 119 milijardi dinara, kao i da će biti raspoređen kroz različite vrste subvencije.

Tanasković je naglasila da u 2024. počinje i novi IPARD 3 program za koji je predviđeno blizu 380 miliona evra.

Ona je rekla da je 2023. godina bila tržišno turbulentna i da smo bili svedoci potpunog poremećaja evropskog tržišta, kao i da je usled toga došlo do problema sa zalihama poljoprivrednih proizvoda na domaćem tržištu, što je bio ključni izazov za sektor poljoprivrede u Srbiji u protekloj godini.

Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede su reagovali izuzetno brzo, naglasila je Tanaskovićeva i ukazala na to da je svakog meseca postojalo novo „žarište“, novi izazov koji nije bio jednostavan za rešavanje.

„Usled pada cena na evropskom tržištu, mi nismo imali mogućnost izvoza naših proizvoda i došli smo u situaciju gde imamo ogromne zalihe. Prvo što očekujete u ratnim uslovima, mislim na sukob u Ukrajini, su nestašice. Mi sad imamo potpuno obrnutu situaciju, prvi put u 2023. godini i to je ono što je bio ključni izazov. Vlada Srbije je stala iza svojih primarnih proizvođača ozbiljnom snagom, ozbiljnim novcem i ozbiljnim reakcijama“, rekla je Tanaskovićeva.

POLJOPRIVREDA